Her har jeg samlet 9 tips til at gøre din hverdagsmad sundere. Jeg har taget nogle af de mest klassiske hverdagsmad-opskrifter og givet dem en sund make over. Hverdagsmad som boller i karry, pizza eller pasta indeholder nemlig mange tomme og hurtige kulhydrater, så jeg har givet forslag til, hvordan man kan skifte dem ud med nogle langsomme og mere fibrerige kulhydrater. Jeg kommer også med forslag til morgenmaden, der kan gøres mere low carb, så man opnår en god og behagelig mæthedsfornemmelse helt fra morgenstunden.
- Boller i Karry Skift de hvide ris ud med blomkålscouscous. Det smager super godt og blomkålen er fantastisk til at suge al den lækre karrysauce til sig. Det er et langt sundere alternativ, indeholder færre kalorier og smager bedre. Blomkålscouscous laves ved at blende blomkålsbuketter, indtil man har en couscous-lignende konsistens. Skift evt. også den opbagte sauce ud med kokosmælk og evt. en light version. Find en opskrift på den version af boller i karry her
- Pizza Skift pizzabunden lavet på hvedemel ud med en blomkål- eller broccolipizzabund. Det smager helt fantastisk, og jeg savner ikke den “rigtige” bund længere, for jeg har helt vænnet mig til grøntsagsbunden og er også ret begejstret for den gode samvittighed efter man har spist en hel pizza! En af mine yndlingsudgaver af broccolipizza er denne her broccolipizza med asparges, bacon og ærtespirer
- Spaghetti bolognese Skift den hvide pasta ud med squashspaghetti. Squashspaghetti laves nemt og hurtigt ved at snitte lange strimler på et mandolinjern og derefter evt. vende squashspaghettien med lidt olivenolie, salt og peber.
- Lasagne Skift lasagnepladerne ud med kål. Det kan sagtens lade sig gøre og smager himmelsk. Men husk at kål afgiver meget væde, så lav en tyk kødsauce og bechamelsauce, eller byt bechamelsaucen ud med den mere faste ost ricotta som her. Laver du en almindelig lasagne med pastaplader, så prøv at bytte den opbagte bechamelsauce ud med en blomkålsbechamel, det smager skønt!
- Pasta Carbonara Lav din næste pasta carbonara eller en anden pastaret med bønne pasta. Jeg bruger det mærke, der hedder a la eco, og som kan købes i Super Brugsen eller Irma. Se en opskrift på pasta carbonara med bønnepasta her eller hvad med denne bønnespaghetti med blåmuslinger?
- Burger Skift den hvide burgerbolle ud med bagte aubergineskiver, som lige er penslet med noget olivenolie, krydret med peber og havsalt og bagt i ovnen i ca. 15 minutter, indtil de er møre. Det smager forrygende, og du savner ikke den hvide luftbolle.
- Havregrød Jeg spiser ikke rigtig havregrød mere, da havregryn får ens blodsukker til at stige hurtigt og bliver omdannet til sukker i kroppen. Så jeg prøver for så vidt muligt altid at starte dagen med en mere low carb morgenmad, og når den står på grød falder valget som regel altid på chiagrød. Jeg har lavet mange opskrifter med chiagrø bl.a. denne her chiagrød med kokos og jordbær
- Müsli Hvis du bager din müsli i ovnen, så byt sukkeret ud med æblemos eller en most og meget moden banan. Det søder skønt og smager godt! Se her.
- Boller og Knækbrød Skift hvedemelet ud med nøddemel. F.eks. mandelmel eller hasselnøddemel, som man køber i helsekostforretinger eller velassorterede supermarkeder. Jeg har bl.a. bagt de her sunde boller med hasselnødder, æble og kanel med stor succes.
5 kommentarer
Skal helt klart kaste mig ud i carbonara retten på et tidspnkt 🙂
Tror du man kan bruge frossen broccoli som man tør op til pizzabunden?
Hej Ida, Det lyder godt : ) Det ved jeg ikke helt om du kan, kan være bange for at det afgiver for meget væde og bliver svært at blende fint.
Gode tips 🙂
Men jeg er skeptisk overfor at du skriver “havregryn får ens blodsukker til at stige hurtigt og bliver omdannet til sukker i kroppen”.
Havregryn giver faktisk en langsom stigning i blodsukkeret. Det er faktisk frugtsukker som fx er i jordbær, som får vores blodsukker til at stige hurtigt.
Vi lever i kulhydratforstrækkede tider, men det handler egentlig om at lytte efter sin egen krop istedet for at høre på mediernes “det må du spise” og “det må du ikke spise”.
Hej Cæcilie, Du har ret i at frugtsukker også får blodsukkeret til at stige hurtigt, og du har også ret i at havregryn indeholder masser af gode ting. Jeg har dog bare personligt valg at skære gevaldigt ned for mit indtag af havregryn, da jeg spiser efter råvarers glykæmiske index, og her ligger havregryn forholdsvist højt. Havregryn indeholder 55 procent stivelse og stivelse fordøjes hurtigt og giver derfor lige så stor blodsukkerpåvirkning som almindeligt sukker. Havregryn indeholder også de gode fuldkorn, men dem får jeg i stedet fra langsommmere kulhydrater som grønt. Jeg har min viden fra Bjarne Stigsby, som står bag KISS-kosten og har skrevet forskellige bøger. Der er nok mange teorier, men jeg kan bare skrive om, hvad der virker bedst for mig : ) KH Julie
Endnu et brugbart link 🙂
http://www.fitnews.dk/artikler/havregryn-sundt-let-og-velsmagende/