Denne her svinekam opskrift kan jeg varmt anbefale, for den er noget lidt særligt. Jeg har nemlig tilsat lakrids, hvilket jeg er blevet helt vild med. Det kan dog sagtens udelades, hvis man hellere vil have en mere klassisk variant. Men lakridsen giver en super god smag med masser af dybde, og så passer lakrids bare helt eminent godt til svinekød. Derfor bliver den svinekam opskrift, jeg tyer til juleaften, også en udgave med lakrids!
Jeg plejer altid at lave en frisk rødkålssalat til min svinekam, men denne gang lavede jeg nogle bagte blommer og rødløg med citron, lakrids og honning, som passede helt perfekt til denne her svinekam opskrift, og de kommer selvfølgelig også på bloggen inden længe.
Og nu til en lille snak om økologi…
For noget tid siden blev jeg nemlig spurgt af Økologisk Landsforening, om jeg kunne tænke mig at udbrede budskabet omkring økologi her op til jul, hvor vi er mange, der skal ud og købe ind til den helt store guldmedalje. Nærmere specifikt skulle det handle om glade økogrise, og det er et emne, som jeg meget gerne vil tage op her på min blog.
For økologi betyder meget for mig, og jeg vælger altid den økologiske udgave af en vare, hvis man kan få det. Når det kommer til kød, så går jeg slet ikke på kompromis og køber altid økologisk. Jeg vil helst spise kød fra dyr, der har haft det godt, og derfor er min svinekam opskrift også økologisk.
Økologiske grise skal nemlig have adgang til det fri, og alle pattegrise fødes på friland. Derudover har de generelt gode staldforhold, hvor der er plads til at rode i halm, og de har mulighed for at komme ud i en løbegård. Der er altså tale om grise, der efter min overbevisning, har det meget bedre end konventionelle grise, og det vil jeg gerne betale ekstra for.
Jeg bliver altid lidt mistænksom, når man kan få en svinekam til ingen penge i supermarkedet, for der kan umuligt ligge særligt meget dyrevelfærd bag. Økologiske grise vokser trods alt op under forhold, der gør det muligt for dem at udøve deres naturlige adfærd, inden de slagtes, og det betyder som sagt meget for mig, når jeg skal udvikle en svinekam opskrift som denne her i mit køkken.
Svinekam opskrift
- 1 økologisk svinekam på ca. 1 5 kg.
- Rålakridspulver
- Salt
- Tænd ovnen på 240 gr. og gør svinekammen klar imens.
- Sørg for at sværene er ridset helt ned til kødet.
- Kom lakridspulver og godt med salt ned i mellem sværene.
- Læg svinekammen på en rist over en bradepande, og sæt den midt i ovnen ved 240 gr. i 15 minutter, sæt derefter varmen ned til 160 gr. og giv stegen ca. 1 time og 45 minutter, eller indtil den er 68 grader indeni.
- Er sværene ikke helt sprøde kan man til sidst give den et par minutter under grill, men hold øje med den!
- Tag stegen ud, og lad den hvile lidt, inden den skæres.
- Server evt. stegen sammen med bagte blommer og rødløg med citron, lakrids og honning.
- Et godt tip er at gemme lidt af stegeskyen til saucen, så får saucen nemlig en helt særlig dybde og afdæmpet smag af lakrids. Det er godt!
5 kommentarer
Naj, det lyder lækkert. Jeg kan ikke få lakrids nok og skal klart prøve denne opskrift af med mit nye lakridssalt fra Mariager.
Tak Thomas. Jeg er også helt vild med det!
Kom opskriften på bagte blommer og rødløg ud på bloggen?
Hej Thomas, Ja den ligger her http://juliekarlaskoekken.blogspot.dk/2013/12/bagte-blommer-med-lakrids-citron-og.html
Fantastisk lækkert!