Jeg har virkelig glædet mig til at dele denne her kladdkaka opskrift med appelsin og hvid chokolade. En oplagt kage at servere her i juledagene. Kladdkaka er en svensk opfindelse og en kage, du kan købe nærmest i hele Sverige. Jeg støder altid på kladdkaka i bagerier og cafeer i Sverige, hvor jeg selv kommer for at fika.
Det er en klæg kage, som er rigtig dejlig svampet. Den har ingen bagepulver i sig, så den er kompakt, men på en virkelig lækker måde. Den klassiske kladdkaka er med chokolade, men jeg tænkte, at her i julen ville det da passe perfekt med appelsin. Og appelsin i selskab med hvid chokolade er altid en god idé.
Kladdkaka opskrift fremgangsmåde
Det vigtigste næsten med denne kage er bagetiden. Det er vigtigt, at den ikke får for meget. Og det kan altså godt være lidt svært. For ovne er forskellige. I min ældre ovn i ødegården i Sverige skal denne her kladdkaka have 20 minutter, mens den herhjemme i Taarbæk skal have 24 minutter. Så det bedste tip er at stikke i kagen med en strikkepind eller lignende efter 20 minutter. Der må ikke hænge våd dej ved, men gerne fugtige krummer.
Resultatet bliver som nævnt den lækreste saftige kage og så har den en sprød overflade, nærmest som makroner. Ej men det er så godt.
Og så i forhold til chokoladen, der har jeg brugt den hvide økologiske chokolade fra 365 med citron i. Den synes jeg er super god og perfekt til denne her kage, som netop trænger til lidt syre. Men altså brug bare, hvad du synes af hvid chokolade.
Hvad skal man servere til?
Du kan sagtens servere creme fraiche eller græsk yoghurt til. Det ville være lækkert med igen noget syrligt til den meget søde kage. Men du kan også sagtens bare spise den som den er. Kagen føles nærmest som et stykke konfekt, så intens er den. Og vil du gøre den endnu mere julet, så kom 1 tsk friskstødt kardemomme i. Det vil altså også være lækkert!
- 100 g smør
- 100 g hvid chokolade
- 160 g sukker
- 2 æg
- 1 økologisk appelsin, skallen herfra
- 130 g hvedemel
Sæt ovnen på 175 grader.
Beklæd en tærteform med bagepapir.
Smelt smørret i en lille gryde ved middelvarme og knæk chokoladen ned i, så det smelter med.
Pisk sukker og æg sammen i en røreskål til luftigt.
Vend det smeltede smør og chokolade i.
Vend mel og fintrevet appelsinskal i.
Kom dejen i formen og bag kagen midt i ovnen imellem 20-24 minutter. Det afhænger af ovnen. Stik i kagen efter 20 minutter, og se om der hænger noget våd dej ved. Gør der det, så giv den et par minutter mere. Men kagen skal være til den klæge side.
2 kommentarer
Uhm…ser lækker ud. Vil lige høre hvor stor din form er?
God pointe! Tærteformen er 26 cm og det er en non-stick aluminiumsform, så hvis man bruger ovnfast stentøj kan bagetiden også variere en smule. Godt du spurgte!