SPONSORERET SAMARBEJDE MED FISKARS: Som nogle af jer måske allerede ved, så er jeg i gang med at lave en ny kogebog. Det er ikke en helt almindelig kogebog, som mine foregående bøger. Det er nemlig en sanke- kogebog til børnefamilier. Den skal inspirere voksne til at tage børnene med ud i naturen og gå på opdagelse i naturens vidunderlige spisekammer og give sig i kast med fx nogle skønne fladbrød med brændenælder som de her.
Med på rejsen har jeg fået Fiskars som samarbejdspartner, så jeg og mine drenge har noget skønt udstyr til vores mange sanketure i skoven og på stranden. Og for nylig var jeg med drengene ude at plukke nye skud af brændenælder, for de vælter frem lige nu. De blev dels brugt i den skønneste brændenælde-kartoffelsuppe og dels til at pynte de her skønne fladbrød, som vi ELSKER i vores familie.
Fladbrød med brændenælder over bål eller på en pande
Du kan vælge at stege brødene på en pande uden fedtstof derhjemme eller du kan lave dem over bål på en stegeplade i støbejern. Jeg har lavet rigtig mange fladbrød derhjemme på panden, og de bliver så gode. Men der er altså også noget helt særligt ved at stege (eller hedder det bage?) dem over bålet. Jeg bruger denne stegeplade fra Fiskars, som er helt genial til formålet.
Og her har jeg jo brugt brændenælder, men du kan jo også komme skvalderkålsskud på. Eller mælkebøtteblade eller blomster. Eller ramsløg!… Der er så mange vidunderlige spiselige planter derude, der til hver en tid kan konkurrere med de grønne salater i supermarkederne. Så gå endelig ud at plukke, det er lige nu!
Spis fladbrødene med smør til!
Jeg har altid alle mulige planer om, hvad jeg skal servere til de her fladbrød, og hiver også altid alle mulige toppings med ud til bålet, når vi laver dem udendørs. Men de ender altid bare med at blive spist helt nybagte og varme med koldt smør og flagesalt. Dét er seriøst det bedste!
- 2-3 håndfulde brændenældeskud
- 300 g hvedemel
- 2 tsk bagepulver
- 1,5 tsk flagesalt
- 0,5 dl olivenolie
- 2 dl naturel yogurt eller kærnemælk
Skyl nælderne.
Bring en lille gryde med vand i kog og blancher nælderne i 30 sekunder. Hæld vandet fra og skyl dem under koldt vand. Dup dem tørre. De må godt være let fugtige.
Kom mel, bagepulver og salt i en røreskål. Vend godt rundt.
Kom olie og yoghurt i melet og ælt dejen godt sammen.
Kom dejen ud på et meldrysset bord og del den i 8 stykker.
Tryk hvert brød en smule fladt og pynt med blancherede brændenælder. Rul herefter hvert fladbrød tyndere ud med en bagerulle til de er mellem 1/2-1 cm tykke.
Læg en støbejernspande på en rist over et bål eller laver du dem indenfor, så varm en pande op på høj varme. Bag 2-3 fladbrød ad gangen et par minutter på hver side til de er gennembagte og gyldne.