Jeg elsker, når jeg laver noget i køkkenet, som jeg lige med det samme kan føje til min favorit opskriftsliste som f.eks. denne her solbærmarmelade. Jeg er nemlig helt vild med den. Og så er den ovenikøbet uden tilsat sukker eller sødemidler, men tilsat chiafrø og skønne, saftige medjool dadler. Den smager så skønt af solbær, og jeg elsker, at den er fyldt med rene, gode råvarer.
Fryseren fyldt med solbær der er som skabt til solbærmarmelade
Jeg har fryseren fyldt med skønne bær lige for tiden, som Mikkel og jeg var ude at samle for nogle uger siden, og jeg har haft lidt svært ved at finde på noget, jeg skulle bruge dem til, da jeg ikke rigtig gider at lave “rigtig” marmelade med en masse sukker. Og så var det, at jeg kom på denne solbærsyltetøj, som jeg i øvrigt også har lavet i en anden udgave med hindbær.
Solbærmarmelade kan bruges til en masse ting
Solbærmarmeladen er fantastisk som tilbehør til rigtig mange ting. Jeg er jo en af dem, som godt kan lide at spise marmelade ovenpå min ostemad. Er det egentlig et jysk fænomen? For jeg støder altid på københavnere, der synes, at det er noget mærkeligt noget (inklusiv Mikkel!). Men den er også perfekt til at røre i tykmælken om morgenen. Det har jeg gjort et par gange, og det er hit, især sammen med min hjemmelavede müsli, som også snart rammer bloggen! Og så er jeg helt sikker på, at den vil smage godt i pandekager, som et sundere alternativ til den traditionelle marmelade med en masse sukker i. Pandekagerne kunne jo også gøres en smule sundere ved at udskifte hvedemelet med rugmel som her.
Gør det lige præcis så sødt som du vil ha’ det
Jeg har kun brugt 4 store medjool dadler til dette glas, da jeg ikke behøver det hvinende sødt, men man kan altid putte flere i alt efter smag. Det er dog vigtigt, at det er medjool dadler, man bruger, da de er rigtig saftige og bløde. De økologiske medjool dadler kan købes i SuperBrugsen.
Super lækker og lidt sundere solbærmarmelade
- 300 gr frosne solbær
- 1 spsk vand
- 1/2 vaniljestang
- 1 spsk hvide eller sorte chiafrø (jeg brugte hvide)
- 4-6 stk medjool dadler
- Giv de frosne solbær et opkog i en gryde med 1 spsk. vand.
- Tilsæt kornene fra en halv vaniljestang og kom også de to halve stænger i.
- Det skal kun koge et par minutter, indtil de fleste bær er most, hvorefter det køles en smule af.
- Tag de halve vaniljestænger op, og kom de let afkølede solbær i en foodprocessor sammen med dadler og 1 spsk. chiafrø.
- Blend indtil dadlerne er opløst, og kom solbærsyltetøjet i et skoldet glas. Syltetøjet kan holde sig i ca. en uge på køl.
9 kommentarer
Ser lækker ud, men desværre ikke let at købe solbær om vinteren. Har derfor ventet spændt på udgaven med hindbær… mon den snart kommer? 😉
Tak for en meget inspirerende side, jeg har med stor fornøjelse anvendt flere af dine opskrifter.
Hej Elsebeth, Tak, det er jeg glad for at høre! Ift. hindbærmarmeladen fik jeg aldrig skrevet opskriften ned, så jeg håber, at jeg får tid til at lave den denne sommer, når der er nye friske, danske hindbær. Men fremgangsmåden er den samme som med solbærmarmeladen.
Lyder så lækkert! Ved du om det smager godt at bruge tørrede dadler i stedet for medjool?
Hej Anne, Medjool dadler har den fordel, at være meget saftige, så dem vil jeg klart anbefale at bruge. Jeg har ikke prøvet med de andre.
Hej
Er det nødvendigt at komme chia frø i, min mave er ikk så glad for dem.
Hej Joan, ja, det er det. For det er chiafrøene, der tykner marmeladen.
Jeg har stadig solbær i fryseren fra i sommer – og dadler fra jul – jeg lægger dem lige i blød. Jeg glæder mig – rigtig god idé!
God idé!
Lyder som en lækker måde at lave det på, men tænker
jeg vil tilsætte lidt melatin eller atamon for at forlænge
holdbarheden.