Græskar hører sig efteråret til, og kan man finde en bedre måde at bruge den cremede grøntsag på end i en bygotto som denne? Det skulle måske lige være i en Sund lasagne opskrift med græskar. Under alle omstændigheder så kan græskaret bare gøre en ret ekstra cremet og lækker, og jeg er helt vild med den søde, dejlige smag.
Græskar bygotto er rigtig efterårsmad
Denne her græskar bygotto placerer sig helt klart blandt mine favorit-efterårsretter. Græskar er indbegrebet af efterårsmad for mig, og jeg elsker de mange anvendelsesmuligheder, den har. Og så er denne her varme bygotto bare helt perfekt hyggemad en halvkold og mørk efterårsaften.
Fetaen passer super godt sammen med den søde græskar, men du kan dog også bruge parmesan eller mozzarella, hvis du hellere vil det.
Selve retten er super nem at lave. I det store hele handler det bare om at lave en lækker, smagfuld og cremet sauce, som man blander med kogt perlebyg. Det er ikke ligesom en risotto, hvor man skal stå og røre og røre i lang tid. Og hvis du synes, at det lyder som en nem og overskuelig ret, så kan det være, du måske også vil synes godt om denne anden lille cremede sag i form af en speltotto.
Lækker Græskar bygotto med feta er den perfekte efterårsret
- 300 gr. hokkaido græskar
- 2 dl. perlebyg
- 1 1/2 dl. vand som græskaret blev kogt i
- 1/2 dl. piskefløde
- 1/2 løg
- 1 fed hvidløg
- Smør
- 2 spsk. frisk fint hakket timian
- 1 knivspids muskatnød
- Masser af friskkværnet peber
- Salt
- Æblecidereddike
- 75 gr. feta
- Hak løg og hvidløg fint og steg det i smør på en pande, indtil løgene er bløde. Stil det til side.
- Kog perlebyggen mør i rigeligt vand. Hæld vandet fra og sæt til side.
- Skræl græskaret, fjern kernerne og skær det i små stykker. Kog græskarstykkerne, indtil de er helt møre, hæld vandet fra MEN gem ca. 1 1/2 dl. vand og evt. lidt mere til saucen.
- Kom græskarstykkerne op i din foodprocessor eller blender sammen med græskarvandet, fløde, fint hakket timian, de svitsede løg og hvidløg, lidt revet muskatnød og salt og peber.
- Hæld græskarsaucen tilbage i din gryde og bland perlebyg i.
- Smag til med en lille bitte smule æblecidereddike for at give retten en smule syre.
- Pynt med smuldret feta, dryp af en god olivenolie og masser af frisk kværnet peber.
10 kommentarer
Jeg har lavet retten her til aften og hvor blev det lækkert! Tak for lækker inspiration til en anderledes anvendelsesmetode for hokkaido.
Hej Stinne! Det er jeg sørme glad for at høre!
kan den fryses :)? frisk mad er selvfølgelig at foretrække, men er blevet spurgt af en veninde, om jeg vil hjælpe med at fylde hendes fryser op til, at hun har født, så der ikke skal tænkes på mad de første par uger 🙂
Hej Mette, Det er jeg ret sikker på, at du kan!
Hej Julie Karla
Du har ikke skrevet, hvornår løgene skal i? Blender du dem sammen med græskarerne, eller kommer du dem først i sammen med perlebyg?
Hej Martin. Nu har jeg rettet lidt til i opskriften. De skal i sammen med græskarerne 🙂
Jeg lavede denne fantastiske ret i går og vil bare lige give dig en lille rose med på vejen 🙂 Din blomkålsspeltotto har jeg ligeledes afprøvet med stor succes, så jeg må vist hellere få prøvet dine andre lignende opskrifter, ligesom jeg selv har fået et par gode idéer til speltotto’er i andre grøntsagsvarianter.
Hav en dejlig tirsdag!
Mvh. Johanne
Årh tusind tak Johanne! Hvor er jeg glad for at høre det, og for at du giver dig tid til at skrive til mig. Hvor er det fedt, at du blir inspireret til andre spelt’ottoer. Del dem endelig her, så jeg også kan blive lidt inspireret den anden vej ; )
Din opskrift holder endnu. 👍
Her blev den lavet på butternutsquash. (Samme fremgangsmåde).
Juhuuu ih hvor skønt at høre!