I de sidste to uger har jeg testet et udvalg af opskrifter med stenaldermad udviklet af Thomas Rode. Opskrifterne er fra hans kogebog Stenalderkost og 20 opskrifter derfra kan man finde på nemlig.com. Det var også nemlig.com som i sin tid spurgte, om jeg havde lyst til at give mig i kast med Thomas Rodes univers, og det havde jeg.
Jeg havde faktisk ikke prøvet nogle af hans opskrifter før. Jeg havde læst mange af opskrifterne, og kendte selvfølgelig til Thomas Rode og hele stenalderkost-bevægelsen, så det var ret spændende at dykke ned i opskrifterne og prøve dem af. Det var i det hele taget også en sjov oplevelse at lave mad efter en opskrift. Det gør jeg ellers aldrig, men det var egentlig meget rart til en forandring.
Er jeg så blevet en stenalderkost-tilhænger? Nej, det er jeg nok ikke hundrede procent. Men jeg kan tage rigtig mange af principperne med mig, og lever også allerede efter nogle af dem i det daglige. Jeg har f.eks. også skåret radikalt ned på brød, pasta, kartofler og sukker. Jeg har dog svært ved at spise så meget fedt, som stenalderkosten også indeholder, så der er jeg nok lidt for meget et salathoved so to speak.
Stenalderbrød – En Thomas Rode signaturret
En af de opskrifter, som i den grad kendetegner Thomas Rode, er hans melfrie nøddebrød, også kendt under navnet stenalderbrød. Jeg havde faktisk prøvet at lave et stenalderbrød tidligere efter en anden opskrift, som virkelig kiksede. Af den simple grund, at jeg brugte en alt for dominerende olivenolie, som fuldstændig overdøvede smagen af alle de lækre nødder og kerner.
Denne gang fulgte jeg Thomas Rodes opskrift og brugte en smagsneutral vindruekerneolie i stedet for olivenolie, og det stenalderbrød smagte helt fantastisk! Det var virkelig lækkert, og jeg er faktisk i gang med at lave endnu et brød, som i øjeblikket er i ovnen! Det var et ret stort brød, så jeg skar det i tynde skiver og frøs et par skiver ned i en masse fryseposer. Det har været helt perfekt, at jeg har kunnet tage et par skiver op efterfølgende, når jeg lige har haft en craving for noget “brød”!
Jeg lavde også en masse andre af Thomas Rodes opskrifter på stenaldermad, og dem viser jeg herunder. Alle opskrifterne kan I finde på nemlig.com under Kokke og Kræs. Jeg er især stor fan af græskarsuppen, portobelloburgeren, kyllingefrikasséen og stenalderbrødet selvfølgelig!