Jeg har været hjemme i Århus og rode lidt rundt i min mors kæmpe opskriftssamling og fandt frem til et gammelt opskriftshæfte fra Familie Journalen med opskrifter af Kirsten Hüttemeier. Jeg tror, at det er fra starten af 80’erne og der er mange sjove opskrifter, som jeg godt kunne tænke mig at føre ‘up to date’. Én af dem gik jeg i kast med her til morgen, nemlig Kirsten Hüttemeiers Amerikanske Viftebrød. Jeg har ændret en del på hendes opskrift ved først og fremmest at reducere smør- og sukkermængden, og så ved at tilføje rosiner og kanel. I hendes opskrift er der nemlig ikke noget fyld. Jeg havde dog lyst til at gøre den lidt sødere, så der var lidt sødt til kaffen, og jeg er blevet helt vild med de her små brød.
Man kan nemt rive stykkerne fra hinanden og hvert lille stykke af viftebrødet er dejligt svampet med en skøn smag af kanel. Hvis man har lyst kan man jo også sagtens lave en remonce, som den man putter i kanelsnegle, så bliver de jo selvfølgelig bare en anelse mere usunde. For i disse viftebrød er der ikke noget sukker i, da det er erstattet med honning og rosiner. Man kan også lave dem uden fyld, og så er de bare super gode sammen med lidt ost.
Ingredienser (ca. 10-12 stk.)
20 gr. gær
2 dl. mælk
50 gr. smør
1 æg
1 spsk. honning
1 knivspids salt
425-450 gr. hvedemel
Rosiner
Kanel
25 gr. smør til pensling
Tilberedning
Smelt smørret og bland det sammen med den kolde mælk. Rør gæren ud heri og tilsæt æg, salt og honning. Ælt dejen godt sammen med melet og lad dejen hvile tildækket i ca. 1 time.
Rul herefter dejen ud til en stor firkant med ca. 1/2 cm’s tykkelse. Skær lange bånd med en kniv på ca. 5 cm’s bredde. Pensl båndene med smeltet smør og læg en passende mængde af bånd ovenpå hinanden (læg så mange bånd ovenpå hinanden, så de passer til muffinformene). Dog skal man huske, at komme lidt rosiner og kanel ind imellem hvert bånd! Skær nu båndene i firkanter og stil de små brød på højkant i nogle små muffinforme.
Pensl brødene med mælk og bag dem, indtil de begynder at blive gyldenbrune i kanterne (ca. 15 min.)
2 kommentarer
Hej
Jeg har i dag bagt de lækre viftebrød. De er rigtig gode og blev meget flotte, dog synes jeg at der mangler en mængdeangivelse for kanel og rosiner i opskriften. Jeg fik i hvert fald ikke nok kanel og rosiner i brødene. Men vil helt sikkert bage dem igen.
Mange hilsener
Vibeke
Hej Vibeke
Jeg er glad for at du kan lide dem, jeg har også allerede spist mine : )
Jeg brugte 2 spsk. kanel og ca. 1 dl. rosiner til denne opskrift.
Kærlig hilsen
Julie Karla