Endnu engang vil jeg dele en opskrift på grønkålssalat med jer, og selvom min sidste salat med grønkål også var et hit herhjemme, så synes jeg, at denne her variant lige løfter grønkålen en anelse højere op på grund af en meget vigtig og lidt anderledes ingrediens.
Grønkålssalaten får følgeskab af…
Jeg har nemlig smurt bunden af tallerknen, hvor min grønkålssalat er anrettet, med solsikkekernesmør. Solsikkekernesmøret har jeg købt på en af mine utallige shoppingture til Malmø, hvor jeg går amok i økovarer, der er væsentlig billigere end herhjemme. Men den er også til at få fat i på nettet eller i helsekostforretninger og i større supermarkeder. Tror faktisk, at Urtekram er begyndt at lave noget med kernesmør.
Det skulle efter sigende også være ret nemt at lave smøret selv. Man skal bare have en ret god blender og så nogle let ristede solsikkekerner og lidt havsalt. Ved en hurtig søgning på nettet efter homemade sunflower seed butter, synes der også at komme ret så mange opskrifter op. Det er helt klart på min to-do liste engang i den nærmeste fremtid, men indtil videre “nøjes” jeg bare med mit lille økoglas.
Erstat solsikkekernesmørret med mandelsmør!
Er det alligevel ikke til at få fat på solsikkekernesmøret, der hvor du bor, kan du også sagtens erstatte smørret med en anden form for nøddesmør f.eks. mandelsmør eller kernesmør som f.eks. græskarkernesmør. Særligt mandelsmør har jeg, som faste læsere ved, en særlig forkærlighed til, og sammen med rødbeder er det virkelig et match made in heaven.
Jeg vil dog anbefale dig også at prøve solsikkekerne-udgaven, da det bare smager så sindssygt godt! Og så er solsikkekernesmør også bare så skønt at bruge som base i dressinger eller helt såre enkelt smøre på det på brødet i stedet for almindeligt smør. Sådan en ristet rugbrødsmad med solsikkekernesmør og et stykke mørk pålægschokolade. Ej, men altså, det er bare godt!
Luksus grønkålssalat
Jeg synes selv, at denne her grønkålssalat er lidt en luksus salat, fordi den ligesom har det hele. Det crispy i form af grønkålen, det søde i rødbederne og fignerne, det syrlige i citronskallen og det fede og saltede i den lækre solsikkekernesmør.
Den blev også godkendt af Mikkel, som ellers ikke er så meget til grønkålssalat (bortset fra den sidste udgave med bacon – masser af bacon), men denne her gik alligevel også rent ind.
Og det tror jeg i særlig grad også den vil gøre, hvis jeg serverede den til mine veninder. Den ville virkelig gøre sig godt på bordet en venindeaften, hvor der skal laves lidt ekstra lækkert mad, og der gerne må være flere salater og andre småretter at vælge imellem. Sådan en aften tror jeg snart, at jeg skal have igen.
Servér denne grønkålssalat til lækkert, mørt svinekød
Sidst jeg lavede denne her salat, spiste vi den sammen med nogle økologiske nakkekoteletter, som jeg lige hurtigt havde marineret og stegt på grillpanden. I det hele taget vil al svinekød være god til denne her salat. Lige fra frikadeller til svinemørbrad. Og så vil den dog også sagtens kunne udgøre en hel frokost- eller aftensmadsalat. I hvert fald for mit vedkommende!
- 500 gr. skrællet rødbede
- Salt
- Peber
- Olievenolie
- Ca. 75 gr. skyllet finthakket grønkål
- Skal af 1/4 økologisk citron
- 1 spsk. olivenolie
- 1 stor spsk. finthakket persille
- 2 spsk. ristede solsikkekerner
- 2-3 stk tørrede figner
- Solsikkekernesmør eller en anden nødde- eller kernesmør
- Skær rødbederne i store tern og vend dem i olivenolie og salt og peber. Læg rødbederne på en bageplade med bagepapir og bag dem i ovnen, indtil de er møre, men stadig har lidt bid. Ca. 25 min. ved 200 gr.
- Bland den finthakkede grønkål med citronskal og olivenolie og vend finthakket persille i.
- Skær fignerne i små stykker og rist solsikkekernerne kort på en tør pande.
- Bland grønkålen sammen med de færdigbagte rødbeder.
- Ved servering smøres et lag solsikkekernesmør i bunden af tallerknen. Herefter fordeles grønkålssalaten ovenpå, og der drysses med ristede solsikkekerner og små stykker tørrede figner. Afslut med en god sjat god olivenolie og lidt citronskal samt et godt drys friskkværnet peber.
1 kommentar
Lækkert, jeg elsker bare grønkålssalater i alle afskygininger – især den sprøde version med sennepsdressing og tranebær, men også flødestuvet med friskrevet citron og hørfrødrys. Yum.
-Anne