Efter at jeg er kommet hjem fra Vietnam har jeg virkelig haft lyst til afprøve mange af de retter, som jeg smagte i landet, i mit eget køkken. En klassisk ret som man stort set kunne få på alle restauranter i Vietnam var ‘fried rice’ i alle mulige forskellige udgaver. Det er en simpel ret, men det smager bare super godt.
I går havde jeg en rest ris tilovers fra middagen dagen før og så var det jo oplagt at lave en omgang vietnamesisk fried rice. Det nordiske køkken sneg sig dog ind, idet jeg brugte økologiske brune ris i stedet for hvide. Men så er retten jo også en del sundere.
Ingredienser (2 pers.)
300 gr. kogte og afkølede brune ris
1lille squash
2 gulerødder
3 forårsløg
2 hvidløg
1 lille stykke ingefær
1/2 rød mild chili uden kerner
1 1/2 spsk. fiskesauce (lavet på ansjoser)
1 spsk. sukker
1 spsk. soya
3 spsk. olie
2 æg
Peber
Ristede sesamfrø
1 håndfuld cashewnødder
Tilberedning
Forårsløgene hakkes fint og svitses i olie i en stor wok sammen med finthakket hvidløg og chili, samt skiver af ingefær. Sukker, soya og fiskesauce tilsættes og blandes godt sammen med løgene.
Herefter tilsættes squash og gulerødder, som er skåret ud i mundrette stykker. Jeg købte en grøntsagsskræller i Vietnam, som kan skære grøntsager ud i forskellige mønstre, og den er virkelig god, hvis man vil gøre lidt ekstra ud af sine grøntsagsretter.
Det hele svitses ved høj varme i et par minutter, hvorefter de to sammenpiskede æg hældes i og det hele røres godt sammen. Til sidst vendes risene i og retten smages til.
De stegte ris hældes i en lille skål, som vendes ud på en tallerken, så det kommer til at se ekstra indbydende ud. Til sidst hældes der forårsløg, ristede sesamfrø og cashewnødder over risretten. Jeg serverede den med en stærk chilisauce (hjemmebragt fra Vietnam), som klart var prikken over i’et.