Jeg synes selv, at det her må være den ultimative vegetar aftensmad. En mega skøn simreret, der hygger sig i ovnen med det mest cremede lag af kartoffelmos. Jeg er vild med den. Ikke mindst er jeg vild med, at man kan få grøntsager til at give den der umami smag til retten, som kød ellers er så god til.
Grøn Shepherd’s Pie
Ja, jeg har lavet en grøn udgave af den klassiske Shepherd’s Pie. Og det her er den bedste ret, når kalenderen siger 2. oktober, og vejret er lidt gråt…og det er hundekoldt!!
Vegetar aftensmad et par gange om ugen
Det er mit bud på en ny favorit, når det kommer til at lave vegetar aftensmad. Som jeg i øvrigt laver et par gange om ugen. Ved godt det er trenden lige nu, men det er altså bare kommet under huden på mig at spise mindre kød. Og Nord er ligeglad, han spiser bare, hvad der bliver serveret. Åh hvor jeg dog håber, at han bliver ved med at ville spise alt.
Det er næsten værre med den store af drengene herhjemme (altså min mand Mikkel). På hans arbejde spiser de nemlig overvejende vegansk, så han craver altså virkelig bare kød, når han kommer hjem. Så det arbejder vi liiige lidt på.
Lækker grøn Shepherd's Pie. Det behøver ikke at være kedeligt uden kød.
- 1 kg store spisekartofler
- 3 spsk hønsebouillon (eller grøntsagsbouillon hvis den skal være helt vegetarisk)
- 3 spsk creme fraiche 38 %
- Salt efter smag
- 2 stk løg
- 2 fed hvidløg
- 1 stilk blegselleri (gerne med top)
- 4 stk gulerødder
- 1 store pastinak (eller 2 små)
- 250 gr champignon
- 2 dl frosne ærter
- 2 stk laurbærblade (fjernes inden tærten samles)
- 1 stilk frisk rosmarin (fjernes inden tærten samles)
- 1 stilk frisk timian (fjernes inden tærten samles)
- 3 dl hønsebouillon (eller grøntsagsbouillon hvis den skal være helt vegetarisk)
- 1/2 dl rødvin
- 2 spsk hvedemel
- 2 tsk tomatkoncentrat
- 1 spsk creme fraiche 38 %
- Start med at forberede kartoffelmosen. Skræl kartoflerne og kog dem helt møre i letsaltet vand.
- Pisk kartoflerne sammen med creme fraiche og bouillon, indtil man har en cremet kartoffelmos. Smag til med salt.
- Snit løg og hvidløg og skær blegselleri, gulerødder og pastinak ud i små tern. Skær champignon i skiver og steg det hele i en dyb pande med olivenolie. Tilsæt også de hele krydderurter (de fjernes senere)
- Når gulerødder og pastinak er ved at være en smule møre, tilsættes tomatkoncentrat og hvedemel og der røres godt rundt.
- Tilsæt rødvin og lad det stege med 2-3 minutter.
- Tilsæt hønsebouillon og lad det simre nogle minutter. Vend til sidst ærter i og creme fraiche og varm igennem. Smag til med salt og peber. Fjern de hele krydderurter.
- Hvis kartoffelmosen er blevet lidt kold, rør den da igennem ved varme og tilsæt lidt mælk, så det er nemmere at røre rundt, og den bliver silkeblød igen.
- Kom grøntsagerne i en ovnfast gryde, pande eller fad. Fordel kartoffelmosen i et lag ovenpå.
- Bag din Shepherd's pie ved 200 gr i 15 minutter. Derefter ved grill i ca. 5 minutter, så overfladen kan blive smuk gylden.Drys evt. med bredbladet persille eller purløg ved servering.
2 kommentarer
Måske skulle man blive vegetar. Så läkkert
Ja, eller bare vegetar nogle gange ; )