Så er jeg tilbage med en opskrift på grøn smørrebrød efter en lille måneds pause fra bloggen, hvor tiden er gået med flytning til Taarbæk, baby og indkøring af det store barn i ny børnehave. Der har selvsagt været smæk på hverdagen, og ikke meget tid til mig selv og derunder også bloggen. Men nu sover baby, en vask er sat over, der er ryddet op, og jeg har drukket 3 kopper kaffe i streg! Så der er endelig tid til at skrible lidt…
De to stykker smørrebrød, som jeg kalder grøn smørrebrød, har jeg udviklet til min samarbejdspartner gedeosten.dk, og de er skabt for at vise, hvor lækkert smørrebrød rent faktisk også kan være uden kød. Det er jo ret moderne nu om dage det med det grønne – jeg ved det, for har jo lige skrevet en kogebog om grøn morgenmad – og det er der en grund til. For i det grønne køkken får kreativiteten virkelig lov til at blomstre og bruger man tid på at tilberede grøntsagerne, så får man en stor smagsoplevelse.
Jeg har forresten også tidligere lavet et blogindlæg med vegetar smørrebrød, hvis I har lyst til kaste jer ud i endnu flere grønne smørrebrødsopskrifter!
Grøn smørrebrød med estragonbagte gulerødder og rødløgsmarmelade
Jeg har i det her indlæg lavet to slags smørrebrød. Begge med gedeost, men mens den ene får selskab af en rødløgsmarmelade (som i øvrigt også er fantastisk til alt muligt andet), så får den anden selskab af super lækre estragon og honning bagte gulerødder. Sidstnævnte fungerer også super godt som en selvstændig side dish serveret sammen med den øvrige aftensmad. Det har jeg i hvert fald serveret et par gange efterhånden.
I virkeligheden er der SÅ meget lækkert grønt “pålæg” der kan komme oven på rugbrød og til fulde konkurrere med det klassiske pålæg som spegepølse, leverpostej, rullepølse osv. Jeg har i hvert fald fået blod på tanden i forhold til at udvikle flere opskrifter i den genre.
2 forslag til skønne stykker smørrebrød. Grønt og vegetarisk.
- 4 stk. rødløg
- 1 1/2 dl. lagereddike
- 2 dl. muscovado sukker
- 1/2 tsk. salt
- Masser af friskkværnet peber
- 4 stk. kogte små/mellemstore kartofler
- 8 tynde skiver Soignon økologisk gederulle
- Frisk rosmarin til pynt
- 2 skiver godt rugbrød
- 4-6 små gulerødder (Evt. snack gulerødder)
- Olivenolie
- Flydende honning
- 1 spsk. grofthakket, frisk estragon
- Salt
- 2 spsk. hummus
- 4 skiver Soignon økologisk gederulle
- 2 skiver godt rugbrød
Begynd med rødløgsmarmeladen. Skær rødløgene ud i skiver. Kom dem i en gryde med eddike, sukker og salt og et par drys friskkværnet peber. Kog op og lad det derefter koge ved svag varme, indtil væden er så godt som kogt ind. Det tager ca. 20 minutter. Lad det afkøle og hæld derefter på et skoldet patentglas.
Fordel skiver af kartoffel og gedeost på 2 stykker rugbrød. Kom rødløgsmarmelade på i midten. Drys med friskkværnet peber og pynt med frisk rosmarin.
Kom gulerødderne på en bageplade og vend dem med lidt olivenolie. Dryp også lidt flydende honning over og et nip salt. Bag dem i ovnen ved 200 gr. i ca. 15 minutter, til de er møre, men stadig har bid. Tag dem ud af ovnen og vend dem med grofthakket frisk estragon.
Smør hummus på 2 stykker rugbrød. Kom skiver af gederulle på og fordel de bagte estragon gulerødder over. Begge slags smørrebrød er nu klar til servering.
2 kommentarer
Bliver da heeelt vild lækker sulten , skal heeelt sikkert ha’ prøvet dem af… Mums siger jeg bare ..
Ihhh tak!