Sponsoreret samarbejde med WWF Verdensnaturfonden: Her får I en dejlig slethvar opskrift, som jeg lavede med de skønne friske slethvar, jeg selv var med til at hive op med garn, den dag jeg var ude at sejle med en fiskekutter.
Slethvar er en lidt overset fisk. Det er ofte dens bror pighvaren, der får mest opmærksomhed, men det er en skam, for slethvaren smager virkelig virkelig skønt. Den minder utrolig meget om pighvaren i smag, så den fortjener også opmærksomhed.
En slethvar fanget med naturskånsomt redskab
Da jeg var ude på fiskekutteren, som du kan læse mere om her, fangede vi slethvar med garn, og det er en god idé, hvis man vil tænke på havmiljøet og fiskebestandene. For med garn kan man justere hullerne i garnet, så man lige præcis fanger den slags fisk, man ønsker. Og samtidig ødelægger man ikke bundmiljøet i havet.
Jacob, som er naturskånsom kystfisker, havde sat garnet op ud for Sletten Havn, nord for København. Og vidste I i øvrigt godt, at Øresund er det eneste sted i Danmark, hvor trawlfiskeri er forbudt? Ret vildt ikke?! Derfor har Øresund også et bedre havmiljø end steder, hvor der bundtrawles.
- 120 g bredbladet persille (de groveste stængler sorteret fra)
- 1 dl olivenolie
- 1/2 tsk salt
- 40 g parmesan
- 40 g mandler
- Lidt citronsaft
- 1 slethvar
- 1 spsk Olivenolie
- 1/2 dl hvidvin
- 2-3 fed hvidløg
- 1 økologisk citron
- 25 g smør
- Bredbladet persille
- Salt
- Friskkværnet peber
- 50 g smør
- 1 spsk kapers
- 1 lille blomkål
- 1 lille håndfuld Halverede mandler
Skyl persillen godt og pil de største stængler fra.
Læg den våde persille på et rent viskestykke og lad det tørre godt.
Kom olivenolie, salt, mandler, parmesan brækket i lidt mindre stykker, og persillen i en foodprocessor, minihakker eller blender og blend til en grov pesto. Smag til med citronsaft og blend igen i få sekunder.
Hæld pestoen på glas. Det overskydende pesto kan opbevares på køl i op til 1 uge.
Sæt ovnen på 200 grader.
Hæld olivenolie i et ovnfast fad. Læg den rensede slethvar i fadet.
Skær et snit langs ryggen på fisken og kom skiver af hvidløg og citron i. Læg de resterende skiver hvidløg og citron oven på fisken.
Læg også bredbladet persille over fisken, små stykker smør og endelig hæld hvidvin over.
Drys med salt og peber og bag fisken i ca. 25 minutter til fisken er mør. Undervejs overhældes fisken med lidt af saften i fadet ved hjælp af en spiseske.
Damp i mellemtiden blomkålsbuketter. Kom buketterne i vand i en gryde, så det dækker halvt, og damp i ca. 5-7 minutter.
Kom smør i en lille gryde og lad det smelte ved middelvarme.
Lad det bruse op.
Når det stopper med at bruse og smørret er brunet, fjernes skummet med en ske.
Hæld det brunede smør over i en skål og lad bundfaldet blive i gryden.
Tilsæt 1 spsk. kapers.
Skær forsigtigt hele stykker af fisken og anret med dampet blomkål med persillepesto. Drys med halverede mandler og afslut med brunet kaperssmør.
Kast dig ud i nye fisk – fx med denne slethvar opskrift
Jeg vil gerne komme med en opfordring, nemlig at man kaster sig ud i at spise nogle fisk, som man ikke plejer at købe. For det er slet ikke så svært og tidskrævende, som man måske frygter. Har man først stået med hele fisk i hånden et par gange, så bliver man altså ret fortrolig med de der fisk. Og med fladfisk som slethvaren, kan det altså ikke gå helt galt, hvis man bager dem i ovnen med masser af lækre krydderurter, smør og en sjat hvidvin.
Og så er der også hele bæredygtighedsaspektet i det. For det er nemlig en rigtig god idé at variere de fisk, man spiser. Så vi undgår, at nogle fisk bliver overfisket. Så giv lige de populæreste fisk en lille pause og kast dig ud i slethvar som denne her opskrift eller skrubber som er stjernen i min næste opskrift her på bloggen. Og på WWFs hjemmeside fiskeguiden.wwf.dk, kan du også finde andre mega gode opskrifter med bæredygtige fisk!
5 kommentarer
Wow, for en opskrift. Sletvar, be har! Og flot, at du serverer den med skindsiden opad, så du bevarer fugten i fisken.
PS: Prøv en rapskimolie fra Sunbest. Nok den bedste olie for din krop. Er selv vild med varianten med smørsmag, og min diætist siger god for den. Samtidig er der ingen græssmag i den.
🙂
Tak for det, og tak for tip : )
Hej, hvad er en almindelig ovn og hvor varm skal den være?
Hej Kai, Tak for at pointere dette. Jeg havde simpelthen glemt at skrive grader, det er 200 grader, og det er nu noteret. Og med almindelig ovn mener jeg, at det ikke er varmluft.
Bravo (har jeg overset noget?), hvornår lærer I madskribenter at skrive i opskrifterne, denne fx, hvor meget fisk, der skal bruges pr mand/kvinde/gæst? Du skriver en slethvar, men den kan blive op til 7 kg. OK kan nok tænke selv, at det nok er i overkanten til 4 personer, men vær nu lidt mere specifik