Sponsoreret indlæg i samarbejde med Nordic Harvest: I den næste tid vil jeg dele nogle dejlige grønne morgenmadsopskrifter, som jeg har udviklet med skønne salater og krydderurter fra danske Nordic Harvest. Og det er et samarbejde, jeg glæder mig til at fortælle om. For Nordic Harvest er en virksomhed, der har noget på hjerte og som har et spændende og realistisk bud på, hvordan vi fremover også kan dyrke grøntsager. Og til at kickstarte det hele, så deler jeg en rimelig opturs toast opskrift med surdejsbrød og hjemmelavet grønkålspesto, ost og landskinke.
Hvem er Nordic Harvest?
Nordic Harvest er en vertikal farm, der dyrker grøntsager på hylder ovenpå hinanden. Altså vertikalt. Og det er altså ret utroligt. Planterne vokser således i etager, og det betyder, at der bliver brugt 250 gange mindre plads, i forhold til hvis man skulle dyrke det samme på en mark. Og det betyder faktisk, at landbrugsarealer kan frigøres til skov og mere biodiversitet.
Der er altså et langsigtet perspektiv i det som Nordic Harvest gør, og ser man på fremtidens ressourceknaphed på verdensplan og stærkt øget skovrydning i fx lande som Brasilien, så giver det altså ret god mening, synes jeg.
Hvordan ser en vertikal farm ud?
Jeg var ude at besøge Nordic Harvests vertikale farm, og det var en stor oplevelse. Det er som man forestiller sig det. En stor bygning med højt til loftet og så bare grønt så langt øjet rækker, opad vel at mærke!
Planterne vokser i et rent og lukket kredsløb, derfor bruges der heller ikke nogen som helst former for sprøjtegifte eller andre kemikalier. Og er det så økologisk, vil man måske spørge. I hvert fald et spørgsmål, som hurtigt dukkede op hos mig. Nordic Harvest bruger bio-gødning og økologiske frø. Men fordi lovgivningen for Ø-mærket kun dækker over planter, der vokser i jord, så kan de her planter ikke få mærket. Men det ændrer ikke på, at der ikke er brugt nogen som helst sprøjtemidler.
Hvorfor kan jeg lide at bruge salaterne og krydderurterne i min madlavning?
Der er mange ting, som jeg vil fremhæve her. Fordi grøntsagerne er dyrket i et lukket kredsløb uden fx svampesporer eller bakterier, så skal salater og krydderurter ikke vaskes, når man skal bruge dem, hvilket er en stor ting i mit professionelle arbejde med madlavning. For det er altså en stor hurdle, det der med at vaske salater og krydderurter uden at ødelægge dem og bevare deres sprødhed. Det er man forskånet for her.
Og fordi de heller ikke er vasket inden de pakkes, så kan de holde sig friske i meget lang tid. Hvilket også er ret fedt, for hvem har ikke smidt mange slatne krydderurter ud i tidens løb?
Sidst men ikke mindst, og vigtigst af alt, så smager de også super godt. De er så dejligt sprøde og friske, og ret intense i smagen. Og det har gjort det til en fryd at arbejde med produkterne i mit køkken. Og lad os så komme til opskriften!
Toast opskrift med den bedste grønkålspesto
Med Nordic Harvest babygrønkål har jeg lavet en skøn grønkålspesto med mandler. Babygrønkålen er lige så let og fin og har ikke den der grove struktur, som almindelig grønkål har, hvor man skal tygge og tygge og tygge medmindre det er snittet helt fint.
Og så har jeg brugt mit eget surdejsbrød til denne her toast opskrift og fyldt toasten med Rav ost i skiver, men du kan også bruge din egen favoritost her, og så en god landskinke. Det er virkelig de enkelte råvarer, der løfter toasten op, så brug endelig nogle lækre gode sager.
Smørstegt surdejstoast med den bedste grønkålspesto lavet med mandler. Så har man sat barren højt for resten af dagen. Og der er nok grønkålspesto til at vende med pasta til aftensmaden.
- 50 g Nordic Harvest babygrønkål
- 25 g mandler
- 25 g parmesan (brækket i mindre stykker)
- 1 tsk sambal olek
- 1/2 fed hvidløg
- 1/2 tsk salt
- 1/2 dl olivenolie
- 4 skiver surdejsbrød
- 2 skiver landskinke
- 2 skiver fast modnet ost, fx. Rav ost
- 1 tsk smør
Kom alle ingredienser til pestoen i en foodprocessor eller blender og blend til en grov pesto.
Smør brødskiverne med pestoen.
Læg en skive ost på og skinke og saml toastene.
Smør begge sider med smør.
Kom dine toasts i en toaster eller paninigrill. Har du ingen af disse, så kom dem på en pande og læg dem i pres med en tung støbejernsgryde over. Og vend dem undervejs.
Servér med det samme.
4 kommentarer
Fedt at du tager bæredygtighedstemaet op!
Tak, det er jeg glad for du synes!
Det lyder som en rigtig spændende virksomhed, og toasten, den ser SÅ lækker ud!
Tusind tak!