Brune kager hører julen til. Jeg har længe ledt efter en helt unik opskrift og endeligt har jeg fundet den. Jeg har nemlig fået en helt fantastisk gave af min mor, nemlig min oldemors gamle kogebog fra 1928. Den er jo nærmest et museumsklenodie, og jeg er virkelig glad for den. Den hedder Kogebog for alle hjem og den er gennemset af ingen ringere end fhv. kgl. mundkok Jul. Freitag – Ikke at jeg kender lige præcis ham, men det må da have været et sjovt job, at være kgl. mundkok…
Kogebogen indeholder en masse kendte og glemte opskrifter og jeg har gjort det til min opgave af genoplive nogle af de rigtig gamle danske opskrifter. Denne gang er det dog de kendte brune kager, der står for skud, men opskriften er lige så gammel som kogebogen, hvis ikke ældre, og jeg var spændt på resultatet. De blev bare rigtig gode og sprøde, ligesom brune kager skal være. Jeg har ændret en smule på den oprindelige opskrift, men ikke meget, og det er helt sikkert den bedste opskrift, jeg har afprøvet indtil videre. Man kan selv bestemme om man vil skære dem ud i små runde skiver eller udstikke dem. Jeg gjorde det sidste, for jeg havde netop anskaffet mig en masse nye kageudstikkere, så mine brune kager blev så fine.
Er du i øvrigt på udkig efter flere traditionelle juleopskrifter, så kan jeg absolut også anbefale dig at kigge nærmere på denne opskrift på kage med julekrydderier– en såkaldt ølkage. Uh, den er også god!
Jeg har lavet en stor portion, hvor der blev 5 store ruller brun kagedej. Jeg frøs 3 af dem ned, så jeg kan tage dem op i løbet af julen og bage friskbagte brune kager.
I kogebogen står der også, at man kan lave brune pebernødder med samme dej, så det var måske også en sjov og lidt anderledes ide. Du kan også læse mere om brune kager her…
Opskrift Brune Kager
Brune kager fra min oldemors tid. En klassisk opskrift, som oldemor lavede den.
- 625 gr. mørk sirup
- 125 gr. farin
- 250 gr. smør
- Ca. 1 kg mel
- 75 gr. hakkede mandler
- 10 gr. kanel
- 1 tsk. ingefær
- 1 tsk. stødt nelliker
- 10 gr. potaske
- 1 knivspids hjortetaksalt
- Bland sirup, farin, smør og hakkede mandler i en gryde og lad blandingen smelte.
- Tilsæt nelliker, kanel og ingefær. Kom potasken i gryden, og tag gryden af varmen.
- Lad blandingen køle lidt af. Kom mel og hjortetaksalt i en stor skål og bland det godt sammen.
- Tilsæt nu sirupsblandingen og ælt dejen godt sammen.
- Rul dejen til 5 store aflange stænger i en passende tykkelse og rul hver stang ind i husholdsningsfilm og læg dem på køl i køleskabet eller frys et par ruller kagedej.
- Når de afkølede ruller er blevet faste skæres de ud i skiver.
- Vil man hellere udstikke kagerne, behøver dejen ikke at ligge på køl i køleskabet i lige så lang tid. Kagerne bages ved 180 gr. i ca. 7-8 minutter.
3 kommentarer
Fantastisk! Sikke en skat du har fået dig i den gave. Jeg ser frem til at flere af de opskriften kommer på din blog. Du er super inspirerende!
Mai
Hej Mai
Tusind tak : ) Det er jeg glad for at høre!
Ja, det er virkelig en god gave og udover opskrifter er der sjove, gamle husråd for enhver husmoder : )
Super opskrift!