Jeg har længe villet lave en opskrift på butternut squash i ovn, som var simpel, og som hver gang man lavede den, bare vidste, at den ville smage godt. Sådan en opskrift, som bare sidder på rygraden, og som man kan variere med krydderurter eller ostetopping.
Og med denne her butternut squash opskrift, synes jeg egentlig, vi er der. Stjernen i opskriften er helt klart de her ristede brødkrummer, som jeg laver af mit surdejsbrød, der er blevet lidt tørt efter et par dage. Det smager simpelthen så godt sammen med den bagte butternut. For den er sød og blød og krummerne giver det der salte knas, der lige mangler i salaten.
Butternut squash i ovn der kan varieres på mange måder
Butternut er virkelig en skøn grøntsag at have i sit køkken her i efteråret. Med den som udgangspunkt er der bare altid grobund for en god salat. Og som jeg lige nævnte, kan man med udgangspunkt i denne opskrift toppe med forskellige oste. Det er altså ikke kun feta, der dur her.
Mozzarella ost ville selvfølgelig være oplagt. Og faktisk endnu bedre en burrata ost?! Gedefriskost ville altså heller ikke være helt i vejen. Og så er der krydderurterne! Du kan sagten erstatte persille med basilikum eller salvie eller endda løvstikke? Der er så mange forslag, i virkeligheden foreslår jeg bare, du freestyler. Men husk at beholde grundelementerne, som er noget sprødt i form af brødkrummerne (vi kan også kalde dem mini croutonerne, hvis det lyder bedre end brødkrummer?!…), noget saltet og umami agtigt, i form af osten og så det friske, grønne, nemlig krydderurterne.
Jeg lavede denne her salat som tilbehør til kartoffelpizza med creme fraiche og rosmarin den anden dag, og det var et skønt vegetarisk måltid. Men den er fortrinlig til så mange ting. Lige fra fisk, svinekød til kylling eller bare lige som den er, som en mættende salat.
Du kan i øvrigt finde flere madbilleder og nye opskrifter og følge med i mit madliv her på min instagram profil, hvis du da ikke allerede gør ; )
- 100 g daggammelt surdejsbrød
- 1/2 fed hvidløg
- 3 spsk olivenolie
- 1/2 tsk flagesalt
- 1 lille butternut
- Ca. 2 spsk olivenolie
- Ca. 1/4 tsk flagesalt
- 2 spsk finthakket bredbladet persille
- 50 g feta
Sæt ovnen på 200 grader varmluft.
Skær brødet i mindre stykker og kom det i en minihakker sammen med 1/2 fed hvidløg. Blend til brødkrummer.
Hæld brødkrummerne ud på en bageplade med bagepapir.
Dryp med olivenolie og drys med flagesalt.
Bag i brødkrummerne sprøde i ovnen i ca. 5 minutter.
Skræl butternut squashen og skær den i mellemstore stykker. Kom dem i en skål og vend dem med lidt olivenolie.
Fordel dem ud på en bageplade med bagepapir og drys med salt. Bag dem i ovnen i ca. 25 minutter ved 200 grader varmluft til de er møre og er gyldne i kanterne.
Anret de bagte butternut stykker på et fad.
Drys med hvidløgs-brødkrummer, finthakket bredbladet persille og feta og servér.