Jeg sad og lavede lidt research i går på energibesparende tiltag i køkkenet, nu hvor priserne på el tonser derudaf. Og så slog det mig, at jeg da vil arbejde meget mere med opskrifter, der ikke kræver tilberedning i ovnen, som er den helt store energisluger. Derfor deler jeg til at starte med et par opskrifter her fra bloggen på tilbehør til aftensmaden, der ikke kræver eller kræver minial energiforbrug altså energibesparende opskrifter.
Hvad er den helt store strømsluger i køkkenet?
Den helt store strømsluger i køkkenet er ovnen, derfor kan der være en god idé i at bruge mikroovnen i stedet for eller bruge kogepladen. På min blog har jeg masser af opskrifter på retter, der laves på kogepladen, bl.a. alle mine pastaretter men også mine bulgursalater og quinoasalater! Jeg kommer helt sikkert til at tænke over, at lave mindre mad i min ovn og mere mad på kogepladen. Og når jeg så bruger ovnen, vil jeg fx bage flere plader med boller ad gangen, så jeg kun skal bage 1-2 gange om ugen. Derudover vil jeg også til at bruge min brødrister mere fremfor tidligere, hvor jeg sagtens kunne bruge ovnen til at varme et par få boller op.
Og så vil jeg kaste mig ud i et nyt projekt!
Jeg vil simpelthen anskaffe mig en høkasse. Og jeg håber, at Mikkel vil lave én til mig i Sverige i næste weekend, hvor vi har et lille værksted. For så vil jeg prøve at tilberede maden i den. Dvs. koge gryden med mad op på komfuret og så lade retten koge videre i en høkasse i et par timer, indtil det er klar til servering. Det er for det første en energibesparende måde at tilberede mad på, men derudover bliver maden jo også super lækker af den langsomme tilberedning. Det er en slags old school slowcooker. Og mon ikke det kan føre til en masse nye lækre energibesparende opskrifter her på bloggen også?!
Og så er det jo så heldigt, at jeg har masser af spændende udskæringer af det lækreste lam liggende i fryseren fra vores bondemand nabo i Sverige. Masser af lammebov og ben med saft og kraft i. Og det er jo helt genialt at bruge til simreretter og supper i høkasse! Så det er altså et projekt, som jeg vil kaste mig ud i. At lave mad i høkasse!
Et andet lille tip!
Og så vil jeg i dag sætte en masse bønner i blød, så jeg i morgen kan koge en ordentlig omgang bønner og så komme dem i fryseposer og fryse ned. Så kan jeg tage sådan en pose op til fyld i en salat. Og så er der tilbehør til aftensmad i mange dage. Jeg tænker generelt bare, det er en god idé at lave mad til flere dage ad gangen, så der også spares energi på den måde. I hvert fald ser jeg denne energikrise, som er over os nu, som et spændende benspænd og en måde at tænke endnu mere bæredygtigt i hverdagen.
2 kommentarer
Spændende
Tak : )