Jeg er netop kommet hjem fra en fantastisk ferie i Vietnam sammen med min kæreste. I 3 uger rejste vi rundt i landet og spiste os mætte i de lækreste asiatiske retter. Jeg er blevet helt vild med det vietnamesiske køkken, så i det næste stykke tid vil der komme rigtig mange indlæg med vietnamesisk mad.
Men selvom det er friske forårsruller, nudelretter og barbecuestegt kød, der står øverst på min hitliste lige nu, så havde jeg altså lyst til at lave et dansk måltid mad, da vi kom hjem i vores lejlighed. Det blev til frikadeller med æble og en spidskålssalat med avocado, sesamfrø og sesamolie. Enkelt, men super velsmagende og sundt, hvilket måske er meget godt efter en 3 ugers ferie med lidt for mange is og iskolde øl. Det skarpe øje vil bemærke at min danske ret dog er lidt inspireret af det vietnamesiske køkken med sesamfrøene og olien. Men det er to nye ingredienser, som jeg er blevet helt vild med og som jeg har opdaget er super gode til rigtig mange retter.
Ingredienser (3 pers.)
500 gr. øko hakket kalv og flæsk eller hakket svinekød (6 % fedt)
1 løg
1 spsk. havregryn
1 spsk. hvedemel
2 spsk. mælk
1 æg
Salt og friskkværnet peber
1/2 æble
1 spidskål
1 spsk. ristede sesamfrø
Sesamolie
2 spsk. olivenolie
Saft af 1/2 citron
Skal af 1/2 citron
1 spsk. honning
1 knivspids salt og friskkværnet peber
1 avocado
Tilberedning
Løget rives på et rivejern og blandes sammen med kødet, ægget, melet, havregrynene, mælken, og salt og peber. Jeg bruger altid fingrene, når jeg ælter fars, da jeg synes det giver det bedste resultat i form af en perfekt konsistens. Æblet skæres i små tern og blandes sammen med farsen. Farsen stilles til side og hviler i ca. 1/2 time.
Imens rives spidskålen på et mandolinjern i fine strimler og blandes sammen med revet citronskal, citronsaft, olivenolie, honning, salt og peber. Sesamfrøene ristes af på en tør pande og hældes over spidskålen sammen med avocadostykker. Lige inden servering dryppes et par dråber sesamolie over salaten. Sesamolie har en meget intens og aromatisk smag, så man skal være lidt varsom med ikke at putte for meget på.
Herefter steges frikadellerne og det hele anrettes på tallerknerne.