SPONSORERET SAMARBEJDE MED NORDIC HARVEST: Jeg har udviklet nogle skønne nye grønne retter for Nordic Harvest, som producerer bæredygtigt grønt. Og det er den største fornøjelse at arbejde med deres salater og krydderurter. De er super super friske og noget af det bedste er, at de kan spise direkte fra pakken. Du behøver altså ikke at skylle dem, før du bruger dem i salater eller i en lækker galette som her. Og det gør i hvert fald mit arbejde i det daglige meget lettere og man undgår selvfølgelig vigtigst af alt, at salaten ikke bliver slatten af at blive skyllet for meget.
Hvad der gemmer sig i min galette?
Jeg har lavet en skøn rustik galette, som i den grad har taget kegler, når jeg har serveret den for familie og gæster. Den smager overdrevet godt. Jeg har brugt babygrønkål og så på bunden er der et lag fuldfed cremefraiche, citronskal og så meget vigtigt her, Vesterhavsost. Dén ost er bare ALTID god! Og jeg er så vild med den, at tærtekanten også får et godt lag revet Vesterhavsost.
Til min galette har jeg lavet lynsyltede rødløg, og det var for bringe lidt syre til retten. Det er jo en fuldfed sag denne her, så det er rart med lidt syre til.
En rustik tærte der er oplagt til en lækker frokost
Jeg kunne sagtens forestille mig at servere denne rustikke tærte her til en lækker frokost sammen med veninderne. Og så et glas køligt hvidvin til. Det ville være helt perfekt. Så ville jeg lave en let grøn salat til ved siden af, måske med lidt frisk æble i, appelsin og lidt nødder!
Babygrønkålen som jeg bruger i galetten er som sagt fra Nordic Harvest og hvad det egentlig er for en virksomhed kan du læse mere om i mit tidligere indlæg her, hvor jeg snakker lidt om bæredygtigt grønt.
En galette er en meget rustik tærte, der bages uden form. Og fyldet kan variere i det uendelige og spænder lige fra det søde til det salte køkken. Her er fyldet sprød babygrønkål, Vesterhavsost og syltede rødløg.
- 1 rødløg
- 2 spsk æblecidereddike
- 1 tsk agavesirup
- 100 g koldt smør i tern
- 180 g hvedemel
- 1/2 tsk flagesalt
- 3 spsk koldt vand
- 3 spsk creme fraiche 38 % (+ en smule ekstra til topping)
- 100 g revet Vesterhavsost
- Fintrevet skal af 1/2 økologisk citron
- 1 pakke babygrønkål á 75 g
Skær rødløget i skiver og vend dem sammen med æblecidereddike og agavesirup i en skål. Lad dem stå og trække på køkkenbordet til servering.
Kom hvedemel, salt og de kolde smørtern i en foodprocessor. Blend i få sekunder, til smørret er smuldret ind i melet.
Tilsæt 3 spsk vand og blend, indtil dejen akkurat har samlet sig.
Form dejen til en rund kugle med hænderne, og tryk den en smule flad. Kom den i en frysepose, og læg på køl i ca. 30 minutter.
Rul tærtedejen ud på et meldrysset bord, det gør ikke noget, den sprækker i kanterne.
Løft dejen over på en bageplade med bagepapir. Det gøres nemmest ved at rulle den om en kagerulle, og derefter rulle den af igen på bagepladen.
Sæt ovnen på 200 grader.
Smør creme fraiche på bunden, men ikke helt ud til kanterne, da de skal bukkes ind over fyldet til slut.
Riv Vesterhavsosten fint på et rivejern og drys halvdelen over creme fraichen.
Riv citronskal henover.
Læg babygrønkål ovenpå, tryk det lidt ned, og fold nu kanterne ind over fyldet.
Pensl kanterne med creme fraiche og fordel det resterende Vesterhavsost rundt på kanterne.
Bag galetten i ovnen i ca. 30-35 minutter til den er gylden.
Servér galetten med de syltede rødløg.
2 kommentarer
Hej Julie Karla
Den her galette smager fantastisk.
Jeg lavede den i weekenden, som en lille snack før middagen. Dejen lavede jeg om formiddagen, så da gæsterne kom, blev den lige rullet ud, smurt og pyntet med ingredienserne, og en tur i ovnen. Vi var alle vilde med den. Tak 🙂
/Grith
Hej Grith
Ih hvor er det skønt at høre! Tak fordi, du gav dig tid til at skrive til mig. Kærlig hilsen Julie Karla