Gammeldags fastelavnsboller med marcipan – findes der noget bedre?! Jeg elsker fastelavnsboller. But what’s not to like? En sød bolle bagt med rigeligt smør og noget endnu bedre inde i midten! Så er det næsten lige meget om det er creme, syltetøj, chokolade eller marcipan som her. Selvom jeg må sige, at jeg har en særlig forkærlighed for sidstnævnte.
De her gammeldags fastelavnsboller med marcipan minder mig nemlig SÅ meget om min barndom. Min mor lavede dem altid, da jeg var barn. Og der er mange gode minder fra hyggelige eftermiddagsstunder i godt selskab med de her fastelavnsboller.
Jeg har gjort dem mindre end min mor lavede dem, for vi griner tit af, at de altid var MEGET store, og man næsten ikke kunne andet end lige at lægge sig og slå mave bagefter. Jeg har derfor gjort dem lidt mindre, så der også er plads til at tage nr. 2!
- 50 gr. gær
- 1,5 dl. lun mælk
- 100 gr. blødt smør
- 4 spsk. sukker
- 1 tsk. kardemomme
- Ca. 400 gr. mel (eller til dejen er smidig)
- 100 gr. smør
- 250 gr. marcipan
- 1 spsk. kanel
- Mørk chokolade 70 % til glasur
Gæren røres ud i det lune mælk, hvorefter det bløde smør hældes i, sammen med mel og sukker og kardemomme. Dejen æltes godt sammen med hænderne, så den er blød.
- Dejen stilles til hævning et lunt sted i min. 1 time overdækket med et viskestykke.
- Imens laves fyldet.
- Mos marcipanen godt sammen med blødt smør og kanel, og stil til side.
- Når dejen er hævet, rulles den ud og deles i små firkanter. Én stor teske fyld lægges i midten af hver firkant.
- Buk hvert hjørne ind over fyldet, og luk godt med lidt mælk, så fyldet ikke siver ud under bagning.
- Fastelavnsbollerne bages ved 175 gr. i en forvarmet ovn i ca. 10-12 minutter til de har fået en gylden overflade.
- Når de er afkølede pensles de med en lækker mørk chokolade, gerne 70 %.
Gammeldags fastelavnsboller med marcipan til fødselsdagsfesten
Som jeg skrev i mit forrige indlæg om Nords 1 års fødselsdag, så serverede jeg de her fastelavnsboller til gæsterne foruden min tiramisu lagkage. De fik hurtigt ben at gå på! Jeg havde lavet dem et par dage i forvejen, og så frosset dem ned, og det kan de sagtens bære. De blev bare tøet op på køkkenbordet, og fik lige et par minutter i ovnen, og så penslet med dejlig mørk, mørk chokolade.