Sponsoreret samarbejde med Dyrenes Beskyttelse: Jeg har lavet en super dejlig, totalt old school gammeldags kylling med en kylling, der har haft et godt liv. Og det har jeg, dels fordi det er så vigtigt for mig, at dyrene har haft det godt, dels fordi at Dyrenes Beskyttelse har spurgt mig, om jeg vil slå et slag for deres mærke “Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”.
Når kyllingen har haft et godt liv
Og der er nogle samarbejder, jeg ikke skal bruge lang tid om at takke ja til. Det er især, når det handler om dyrevelfærd, bæredygtighed og økologi. Jeg spiser generelt ikke så meget kød. Vi har i hvert fald 2-3 kødfrie dage herhjemme og ofte langt flere. Så får vi æg på forskellige måder i stedet eller bønner, linser eller noget helt tredje.
Det skal ikke være en selvfølge, at der er kød til aftensmad herhjemme, så det vil jeg gerne lære Nord. Og når vi så får kød, skal det være fra dyr, der har levet et godt liv, og så gør det ikke noget, at det koster lidt mere.
Først gammeldags kylling. Så kyllingesalat. Så kyllingefond!
Og faktisk så koster en kylling med Dyrenes Beskyttelses mærke ikke alverden, når man tager i betragtning, at der meget hurtigt kan blive mad til flere dage med sådan en kylling. I går lavede jeg gammeldags grydestegt kylling med agurkesalat, skilt sauce og hjemmelavet rabarberkompot. Og i dag har jeg lavet, hvad jeg vil kalde den ultimative kyllingesalat med det resterende kyllingekød. Den blev altså god og kommer snart på bloggen.
Kyllingefond til risotto!
OG så har jeg lavet en super skøn kyllingefond på skroget, lidt resterende fedt og skind samt en masse grøntsager og krydderurter fra altanen som f.eks. løvstikke og persille. SÅ GODT! Den skal især bruges til risotto, for det er simpelthen den bedste måde, man kan bruge sin kyllingefond på, hvis du spørger mig. Ens risotto bliver løftet op til et helt andet niveau med en hjemmelavet fond. Som f.eks. med min græskarrisotto, hvor jeg brugte en hjemmelavet oksebouillon.
Super dejlig go' gammeldags kylling. Grydestegt og med dejlig rabarberkompot til!
- 1 økologisk kylling (á ca. 1 1/2 kg)
- smør
- salt
- peber
- 2 stk laurbærblade
- Ca. 4 dl vand
- 1 1/2 dl fløde
- kulør
- 1 tsk sukker
- nye kartofler
- rabarberkompot (se link til min opskrift i teksten)
- agukesalat
- frisk persille
- frisk løvstikke
Gnid kyllingen med godt med salat og peber. Steg den på alle sider i en gryde i smør.
Fjern det resterende smør og kom vand ved kyllingen samt laurbærblade. Lad kyllingen simre under låg i ca. 1 time, og vend den halvvejs. Kommer der klar saft ud, når du stikker i lårene er den færdig, ellers giv den lidt mere tid under låg.
Kom fløden i gryden og lad kyllingen stå en ti minutters tid uden låg, mens fløden småsimrer.
Tag kyllingen op og smag saucen til med salt, peber og 1 tsk. sukker. Saucen skal skille lidt. Det er meningen.
Skær kyllingen ud i stykker. Drys med frisk persille og løvstikke og servér sammen med rabarberkompot, nye kartofler og agurkesalat.