Så kommer der lige her en oplagt weekendret, som vækker gode minder, og som bare aldrig går af mode nemlig en helt klassisk høns i asparges opskrift! Jeg kører ret meget sund hverdagsmad her på bloggen, men engang imellem, så får jeg bare en craving for de goe’ gammeldags danske retter! Som f.eks. med min old school farspandekage eller min glaserede hamburgerryg.
Af den simple årsag at det danske køkken har så sindssygt mange gode retter i repertoiret, og de fortjener at få en plads her på bloggen, også selvom der er rigeligt med fløde og smør i!
Høns i asparges opskrift – En favorit i familien
Og så gør det jo heller ikke noget, at familien bliver lykkelig, når jeg laver min høns i asparges opskrift! I denne her opskrift havde vi mad til 2 dage, og det vakte jubel. Både hos Mikkel og den lille Nord, som begge gange fik høns i asparges på nye kartofler. Selve tarteletterne var underligt nok ikke et hit hos mindste manden, men det var fyldet heldigvis.
Den helt klassiske
Jeg har ikke tilføjet noget som helst anderledes ved denne her høns i asparges opskrift. Den er bare præcis, som vor mor lavede den. Og nogle gange skal det bare være som i de goe’ gamle dage. Dog har jeg også lavet den med ovnbagte stykker squash vendt med masser af citronskal, olivenolie, salt og peber. Som supplement til aspargesene, og det var også lækkert. OG du kan også servere fyldet sammen med nye kartofler.
Super dejlig og helt klassisk høns i asparges - så blir' det ik' bedre!
- 1 hel kylling a ca. 1200 gr (jeg brugte en økologisk købt hos Rema)
- 2 løg
- 3 fed hvidløg
- 2 stk laurbær
- 12-15 hele perberkorn
- 3 kviste frisk timian
- 1/2 tsk salt
- vand
- 75 gr smør
- 75 gr hvedemel
- hønsebouillon
- 1 dl piskefløde
- friskkværnet peber
- salt
- 250 gr grønne asparges
- 16 tarteletter
Kom kyllingen i en stor gryde sammen med løg skåret i kvarte stykker, hele hvidløg, laurbærblade, peberkorn, frisk timian og salt. Dæk med vand og sæt i kog. Lad kyllingen koge under låg i 1 time.
Tag kyllingen op og pil kødet af. Læg skrog og skind tilbage i gryden og kog videre i 30 min. Si hønsebouillonen.
Smelt smør i en stor gryde og tilsæt hvedemel. Lad det stege et par minutter, så den melede smag forsvinder. Men det må ikke tage farve. Tilsæt hønsebouillon lidt ad gangen, mens der piskes. Fortsæt indtil saucen har den rette tykke konsistens. Der bliver ca. halvdelen af hønsebouillonen tilbage. Gem den til suppe senere på ugen eller til den bedste risotto!
Tilsæt fløde og kog igennem. Smag til med salt og masser af friskkværnet peber.
Bræk de nederste ender af de grønne asparges og kog dem 2-3 minutter. Skær dem i passende, mundrette stykker og vend dem i saucen sammen med kyllingekødet.
Lun tarteletterne og fyld dem med høns i asparges. Drys med frisk dild og servér med det samme.
Mad til flere dage
Opskriften her er til 4 personer, så der var mad til 2 dage hjemme hos os. 2. dagen suppleret med en grøn salat. Og så var der hønsebouillon tilbage, som jeg brugte til en risotto senere på ugen. Plus en ekstra bouillon som jeg kogte på benene efterfølgende sammen med lidt gulerødder, selleri, laurbærblade og masser af krydderurter fra altanen. Og så synes jeg virkelig, at man får noget for pengene.
En økologisk kylling til 119 kr. i Rema 1000, der giver opturs mad til 4 dage for 2 voksne og 1 barn. Det er altså godt givet ud. Og optursmad det var det. Hjemmelavet høns i asparges og 2 gange hjemmelavet hønsebouillon. Det kan man altså ikke kimse ad!.
2 kommentarer
Superlækkert. Kæmpesucces. Det blev ikke helt så smukt som din anretning, men fik masser af “umm” og smil. Har du i øvrigt prøvet at koge en høne i en slow cooker? Overvejer det selv.
Juhu! Ih hvor dejligt at høre! Nej, det har jeg endnu ikke, men det kan man sagtens!