I min sanke- kogebog for børn og voksne, der udkommer til foråret, skal der selvfølgelig være en hyldeblomstsaft opskrift. Men jeg synes, det er lidt synd ikke allerede at dele den, når det lige nu bugner af hyldeblomster rundt omkring i landet. Så her kommer min opskrift, som jeg har testet over nogle gange, og som jeg synes har den perfekte balance mellem syre og sødme.
Hyldeblomstsaft opskrift der ikke bliver for sød, men stadig har lidt syre
Jeg kan godt lide, at saften ikke er ALT for sød, men stadig har lidt syre. Og det synes jeg saften får med en sukkermængde på 600 g. Jeg har også prøvet med 700 g sukker, og det kan man sagtens, men jeg kan bedre lide det syrlige modspil, som man får med denne her hyldeblomstsaft opskrift.
Hvor mange hyldeblomster?
Jeg plukkede mine hyldeblomster til de her flasker i starten af sidste uge, så der var buketterne stadig mellemstørrelse. Men nu er virkelig mange af dem blevet kæmpe store, så så skal du måske lige justere lidt i mængden. Men hey, jeg tror ikke det betyder det helt store, man kan vel næsten ikke få for mange hyldeblomster i sin saft?! Og et par buketter fra eller til gør ikke den store forskel.
Hvordan får man insekterne ud af blomsterne?
Der var virkelig mange små insekter i mine buketter, og hvis jeg rystede for meget begyndte blomsterne at drysse af. Så jeg fandt frem til lige at lade buketterne ligge et kvarters tid på et viskestykke inden de rystes, for så vil der naturligt allerede falde en del insekter fra. Jeg har også læst at nogle skyller buketterne, og det kan man også. Der er forskellige holdninger til om smagen mister sin styrke, men jeg tænker nok, at det går an. Men i hvert fald så synes jeg, at min metode tager de fleste insekter.
- Ca. 30 mellemstore buketter hyldeblomst
- 600 g rørsukker
- 1 spsk citronsyre
- 1 liter vand
- 1 økologisk citron
Læg buketterne ud på et viskestykke. Lad dem lægge lidt tid, så en del af insekterne falder fra.
Ryst derefter buketterne godt så de sidste insekter falder af.
Kom buketterne i en stor condibøtte, en anden slags beholder eller en gryde.
Bland citronsyren med sukkeret.
Kog vandet i en gryde, sluk for det og kom sukkeret i. Når det er opløst hældes lagen over hyldeblomsterne.
Skær skiver af citronen og læg dem i.
Kom låg på beholderen og sæt hyldeblomstsaften i køleskabet i 4 dage.
Si saften og kom den i en skoldet glasflaske med låg. Jeg sier min saft igennem et meget tyndt viskestykke, der ligger i en tragt.
Opbevar på køl i et par uger og fortynd saften efter smag.
1 kommentar
Super – sommer – drik