Øj hvor har jeg glædet mig til at dele denne her opskrift på den mest vidunderlige kage med en helt særlig ingrediens fra skoven. Nemlig skovmærke! Og bare rolig inden du er færdig med dette indlæg, så ved du lidt mere om, hvad skovmærke egentlig er for en plante. Og måske får du endda mod på at lave denne skønne kage med skovmærke, citron, mandler og valnødder selv! Det håber jeg virkelig. For den er så god.
Hvad er skovmærke?
Skovmærke er en helt vidunderlig plante fra skoven, der smager hen i retningen af vanilje og marcipan. Men meget mere kompleks end det. Den er derfor oplagt i det søde dessertkøkken. Jeg fik bl.a. en helt uforglemmelig dessert på restaurant Geranium, der bestod af forskellige elementer bare med skovmærke.
Når man tørrer skovmærke bliver smagen af vanilje og marcipan endnu mere intens. Så derfor tørrer jeg altid skovmærke i min dehydrator eller i ovnen.
Hvordan tørrer man skovmærke?
Jeg tørrer som regel skovmærke i min dehydrator. Der giver jeg dem 4 timer på 60 grader. Og jeg tørrer dem altid uden stilk, selvom stilken også kan spises. Alt kan spises på planten. De kan også tørres i ovnen ved samme temperatur i et par timer. De skal være så knastørre, at de knækker og helt nemt smuldrer.
Hvor finder man skovmærke?
Jeg er så heldig at bo lige ved siden af Dyrehaven, og der er der masser af skovmærke. Og mon ikke der også er skovmærker i en skov tæt på dig?! Du kan kende skovmærke ved den helt særprægede skønne aromatiske vanilje-agtige duft. Duften kommer især tydeligt frem, når du nulrer bladene mellem fingrene.
Skovmærke kan selvfølgelig også bruges friske. Fx finthakket som smagsgiver i kager eller flødedesserter. Og du kan også bruge dem til at lave snaps eller saft fx i selskab med andre frugter som rabarber eller jordbær.
Det skal du være opmærksom på!
Skovmærke indeholder kumarin, som også er i kanel. Det betyder, at man selvfølgelig ikke skal spise skovmærke i overdrevne mængder, men det gør man nu nok heller ikke. Men brug det som krydderi, der hvor du fx også normalt vil bruge vanilje. Du kan læse mere om skøvmærke på denne her rigtig gode og informative side, når det kommer til spiselige planter.
Lidt om min kage med skovmærke
Og nu til lidt om min kage med skovmærke! Opskriften er egentlig fra min nye kogebog Venindemad, men hvor den opskrift er med frisk rosmarin, har jeg her brugt skovmærke i stedet for som krydderurt. Og det fungerer altså også bare. Nøøøøj hvor smager denne her kage godt. Den tørrede skovmærke har så vanvittig en intens smag af vanilje, måske endda også lidt kanel og så marcipan. Ej men, jeg er helt solgt!
Kagen er også ret simpel at lave. Det der selvfølgelig tager tid er at tørre skovmærkerne. Men det er det hele værd. Og ved at tørre skovmærkerne får man bare en endnu dybere og mere kompleks smag frem. Jeg kan kun virkelig virkelig anbefale at prøve denne her kage.
Naturens spisekammer giver dig den bedste kage med skovmærke
Jeg kom de tørrede skovmærker i min morter, for jeg ville knuse dem til pulver. Det virkede ikke rigtigt for mig. Altså det vil sige, de blev ikke rigtig til pulver. Men skovmærkerne blev bare knust hele fint til bittesmå blade, så de lignede lidt tørret oregano. Og det virkede faktisk rigtig fint i kagen. Og så er der vist ikke mere at sige om denne skønne kage og om de helt vidunderlige skovmærker. Andet end, tænk lige hvor fantastisk det er, at man bare kan gå ud i skoven og plukke vidunderlige spiselige planter, der bare smager!!! Det er da vidunderligt.
- 100 g mandler
- 25 g valnødder (du kan også bare bruge mandler her)
- 100 g hvedemel
- 150 g sukker
- 1 tsk bagepulver
- 2 tsk helt fint smuldret tørret skovmærke
- Skal af 1 økologisk citron
- 125 g olivenolie
- 1 spsk honning
- 3 æg
Sæt ovnen på 180 °C.
Kom mandler og valnødder i en minihakker eller foodprocessor, og blend til mel. Rør nøddemel sammen med hvedemel i en skål.
Vend sukker, tørret skovmærke og bagepulver i.
Riv citronen fint på et rivejern. Vend det sammen med melet.
Lav et hul i midten af melet, og kom olivenolie samt honning og æg i. Rør det hele rigtig godt sammen.
Krøl et stykke bagepapir helt sammen, og fold det ud igen. På den måde er det lettere at lægge det i en brødform. Beklæd bageformen med bagepapiret, og hæld dejen i.
Bag citronkagen i ca. 45-50 minutter. Tjek med en strikkepind eller lignende for at se, om der hænger våd dej ved. Et par fugtige krummer er helt fint.
Lad kagen køle helt af og drys med flormelis.
2 kommentarer
Nøøøj……den lyder lækker og skal helt sikkert prøves 😋 Vil dog lige høre hvor stor en form du har brugt?
Jaaa, det håber jeg virkelig du vil! Og skriv endelig hvordan den smagte. Det er så hyggeligt at læse. Godt du spørger, det er en lille brødform på 25×11 cm. Jeg skriver det lige i opskriften. KH Julie