Jeg laver for det meste altid selv koldskål, for det er virkelig nemt at lave, og så smager det tusind gange bedre og af meget mere, end det man kan købe i butikkerne. Min opskrift på koldskål er mindre sukkerholdig end de fleste opskrifter, jeg har set, men jeg kan godt lide, at det er lidt syrligt. Så er det jo heller ikke så usundt igen. Opskriften her er på koldskål med rabarber og skum, som er den måde, jeg altid fik serveret min koldskål af min mor, da jeg boede hjemme.
Hvis man bare ikke kan spise koldskål uden kammerjunkere så tag endelig et kig på min opskrift på kammerjunkere med citron, hvor der også er skåret lidt i smørmængden i forhold til de traditionelle kammerjunkeropskrifter. For selvom jeg serverer koldskålen her med lidt anderledes toppings end det traditionelle, så er det ikke ensbetydende med, at jeg ikke elsker en god gammeldags gang koldskål med kammerjunker. For jeg mener, hvem gør ikke det?
- 2 æggeblommer
- 75 g sukker
- 1/2 vaniljestang
- Fintrevet skal fra 1 økologisk citron
- Saft fra 1/2 citron
- 6 dl kærnemælk
- 5 dl tykmælk
- 2 æggehvider
- 15 g flormelis
Æggeblommerne piskes sammen med sukkeret, indtil sukkeret er opløst og blommerne luftige og hvide.
Herefter piskes vaniljekornene i.
Fintrevet citronskal og saft piskes sammen med tykmælk og kærnemælk.
Pisk æggehviderne til skum. Inden de er pisket helt luftige, piskes flormelis med.
Anret koldskålen i fire skåle og servér sammen med skum og rabarberkompot.
Koldskål med rabarber og skum
Når min mor lavede hjemmelavet koldskål, så brugte hun altid de overskydende æggehvider til at piske dem helt luftige og så fik vi den luftige marengsskum oven på vores koldskål. Jeg har ingen anelse, om det er er en kendt ting at gøre, eller de fleste folk aldrig har hørt om det, men det var i hvert fald sådan min mor gjorde.
Og det er er da super smart, for hvad skal man ellers lige gøre med de æggehvider, man får tilovers efter man har brugt æggeblommerne til koldskålen?! Det er da smart!
Og så kunne hun både finde på at servere koldskålen med jordbær eller en rabarberkompot. Selvfølgelig fik vi også koldskål med kammerjunkere engang imellem. Men én ting der altid var sikkert, var marengsskummet! Så hvis du ikke har prøvet det endnu, kan jeg altså varmt anbefale det!