Her er min udgave af den klassiske lasagne. Jeg udskifter nogle af pastapladerne med aubergineskiver, da det gør lasagnen lidt sundere og så bliver auberginerne dejligt bløde når de er bagt og passer super godt med bechamelsaucen. Jeg laver også nogle gange lasagnen med fuldkornsplader, hvilket også fungerer rigtig fint og mætter godt.
Ingredienser (6 pers.)
500 gr. hakket øko oksekød
2 ds. flåede tomater
1 spsk. tomatkoncentrat
2 tsk. sukker
1 dl. rødvin
1 løg
2 hvidløg
1 spsk. balsamicoeddike
5 laurbærblade
1 spsk. tørret oregano
3 stængler frisk timian
3 stængler frisk rosmarin
1 aubergine
Salt og peber
5 dl letmælk
25 gr. smør
2 store spsk. hvedemel
Muskatnød
Salt og peber
Tørrede pastaplader
75 gr. friskrevet pecorino
Tilberedning
Aubergineskiverne skæres i skiver på ca. 1 cm. og lægges på en bageplade og drysses med salt for at trække noget af bitterheden ud. Efter ca. 15 minutter skylles skiverne, så saltet fjernes og de duppes derefter tørre med lidt køkkenrulle. Skiverne stilles væk og imens laves kødsaucen.
Løget svitses i olivenolie sammen med hvidløg og kødet tilsættes. Når kødet har stegt en lille smule hældes rødvinen og balsamicoeddiken i og koger ind sammen med kødet, indtil væden er væk. Herefter tilsættes krydderierne og til sidst hældes de flåede tomater i. Saucen smages til med salt, peber og sukkeret. Inden saucen bruges i lasagnen, skal laurbærbladene tages ud. Mens saucen simrer i 20 minutter, laves bechamelsaucen.
Smørret smeltes i en tykbundet gryde og herefter tilsættes hvedemelet. Lad melet smelte ud sammen med smørret og tilsæt derefter mælken lidt ad gangen, mens der piskes. Der skal piskes godt, så der ikke dannes klumper og man skal passe på, at saucen ikke brænder på i bunden. Når saucen har småsimret i et par minutter og er blevet tyk tages den af varmen og muskatnød rives fint ned i gryden og saucen piskes godt sammen med salt og peber.
Et ildfast fad smøres med olivenolie i bunden og lasagneplader lægges i. Herefter fordeles kødsaucen ud over pladerne og derefter aubergineskiver. Ovenpå aubergineskiverne hældes bechamelsaucen og sådan fortsætter man indtil der ikke er mere. Men husk at slutte af med et lag bechamelsauce og drys til sidst godt med revet pecorino henover lasagnen. Lasagnen skal bage i ca. 35-40 minutter på 200 gr og lad den køle af i 5 minutter inden den skæres ud i portioner.