Der manglede da en moussaka opskrift på min blog, gjorde der ikke? Den er i hvertfald kommet på nu, og jeg kan godt love for, at der er skruet op for “uhmmm…” faktoren her. Comfort food i sin reneste forstand. Så sådan en regnvejrsdag, ja der passer en hjemmelavet gang moussaka helt perfekt.
Moussaka opskrift med kartofler og aubergine
Jeg har valgt at komme både skiver af kartofler og auberginer i bunden af min moussaka. Kartoflerne er de første, der kommer ind i ovnen og får 20 minutter sammen med frisk rosmarin, og så derefter lægger jeg aubergineskiver ovenpå og bager videre i 20 minutter. Til sidst kommer både kødsauce og hjemmelavet bechamelsauce på og så 20 minutter i ovnen en sidste gang.
Der er altså et system her, og godt nok skal fadet lige ind og ud af ovnen et par gange, men det tager jo ingen tid og ellers står den bare og hygger sig i ovnen.
Moussaka opskrift med gedeost på toppen
Jeg har lige valgt at komme skiver af gederulle på toppen af min moussaka. Fordi gedeost har den der skønne karakteristiske smag, som passer perfekt sammen med de øvrige ingredienser her. Men er du slet ikke til gedeost, så udelad det bare. Moussakaen er også helt glimrende uden!
Andre lækre ovnretter, der er vaskeægte comfort food
Jeg har en masse andre skønne ovnretter på bloggen, der kan måle sig fint med moussaka, når det kommer til vaskeægte comfort food. For eksempel er der min skønne og totalt optur vegetar lasagne opskrift. Og så er der selvfølgelig også min nemme nemme feta pasta i ovn. Og endelig til sidst skal jeg da også lige slå et slag for min grønne Shepherds pie, den kan altså virkelig også noget. Og her snakker vi vegetar mad, der ikke bliver kedeligt.
Og husk, du kan altid følge med på min instagram @juliekarladk, hvor jeg hver dag deler billeder fra mine projekter i køkkenet!
- 4 mellemstore kartofler (Ca. 400 g)
- 2 skalotteløg
- 2 store rosmarinkviste (svarende til 2 spsk finthakket rosmarin)
- 1 aubergine (Ca. 250 g)
- Olivenolie
- Flagesalt
- 2 løg
- 3 fed hvidløg
- Olivenolie
- 400 g hakket oksekød
- 1 tsk stødt kanel
- 2 tsk tørret timian
- 2 tsk tørret oregano
- 1 tsk knust spidskommen
- 3/4 tsk flagesalt
- 1 tsk agavesirup
- 3 dl tomatpassata
- 100 g smør
- 100 g hvedemel
- 750 ml mælk
- 100 g parmesan (Brug gerne et helt stykke parmesan, som brækkes i mindre og blendes fint i en minihakker. Det smager meget bedre end den der på forhånd er revet i butikkerne.)
- 1 knivspids fintrevet muskatnød
- 1 gederulle
Tænd ovnen på 200 grader alm. ovn.
Skær kartofler og skalotteløg i tynde skiver og læg dem i et ovnfast fad. Dryp olivenolie henover og drys med flagesalt.
Hak rosmarinen fint og drys halvdelen over. Sæt kartofler og løg i ovnen og bag dem i 20 minutter.
Hak løg og hvidløg fint og steg det gyldent 1-2 minutter på en pande.
Kom den hakkede fars på panden og steg det ved mellem til høj varme.
Tilsæt de tørrede krydderier og lad dem stege med.
Kom til sidst agavesirup og tomatpassata i og lad det simre i ca. 5 minutter indtil der slukkes. NB det er en tyk kødsauce, så lagene ikke flyder sammen i ovnen.
Skær auberginen i tynde skiver og læg dem i et lag oven på de forbagte kartofler. Drys med det resterende rosmarin og lidt flagesalt, og sæt tilbage i ovnen i 20 min. ved 200 grader.
Lav imens bechamelsaucen. Smelt smør i en gryde. Det skal ikke stege men bare smelte ved middelvarme.
Når smørret er smeltet tilsættes melet og der røres godt rundt til det samler sig. Tilsæt nu mælken lidt efter lidt, mens der piskes godt, så der ikke dannes klumper.
Når bechamelsaucen har opnået den rette tykke konsistens tilsættes fintrevet parmesan ost og den smages til med muskatnød og friskkværnet peber.
Kom 1 dl bechamelsauce i kødsaucen.
Fordel kødsaucen ovenpå de bagte grøntsager.
Kom herefter et lag med bechamelsaucen ovenpå.
Afslut til sidst med at fordele skiver af gederulle og drys med friskkværnet peber.
Bag moussakaen færdig i ovnen ved 200 grader i ca. 25 minutter, eller indtil den har fået en flot gylden overflade.
2 kommentarer
Undrer mig over du ikke går mere vegetarisk
Åh, jeg spiser skam overvejende vegetarisk, men jeg elsker også at lave mad og at lave gamle klassiske opskrifter fra hele verden, og også med kød. Jeg vælger altid økologisk eller biodynamisk kød, så dyrene har haft det godt. Men vegetar er jeg ikke, så derfor vil der også være kød her på bloggen.