Forrige uge var jeg med en flok andre madskribenter på en lille endagstur til Fejø. Vi skulle over at smage på dejlige økologiske Fejø æbler og de forskellige produkter, der bliver fremstillet derovre af netop æbler.
Jeg havde aldrig været på Fejø før. I det hele taget vil jeg være meget bedre til at tage rundt og besøge de mange dejlige øer i det danske land, for er sikker på, at mange af dem gemmer på små dejlige gastronomiske og naturskønne oplevelser, som Fejø gjorde.
Fejø æbler til most og cider
Jeg kender Fejø æbler og pærer fra min lokale Irma, hvor jeg ofte køber dem. Og så er det jo en helt særlig oplevelse, når man får lov til at se, hvor frugterne rent faktisk kommer fra. Vi besøgte således en æbleplantage på Fejø, der netop leverer til Irma og andre af Coops butikker. Og udover at det var helt igennem eventyrligt smukt, at gå der i æbleplantagen som blomstrede, så var det også super fedt at høre den passionerede frugtavler Laust fra Fejø Frugt fortælle om sin plantage og at mærke, at her er der virkelig nogen, som går op i at lave et godt produkt af god kvalitet. Og så elsker jeg Lausts’ kommentar om at “Pink Lady er et forbudt ord på Fejø“!
Kernegaarden Cider
Vi besøgte også Kernegaarden på Fejø, som er særligt kendt for deres ciderproduktion. De leverer bl.a. til Geranium i København og til Omegn i Torvehallerne. Her gik vi rundt i deres æbleplantage med cideræbler og hørte lidt omkring ciderproduktionen. Vi skulle selvfølgelig også smage på varerne, og det var den ene dejlige mundfuld efter den anden!
Kernegaarden er også et lille B&B, hvor man særligt som børnefamilie kan få sig en god lille ferieoplevelse. Jeg er næsten sikker på, at jeg vil komme tilbage et par dage med Mikkel og Nord og holde en “bondegårdsferie” på Kernegaarden. For her var simpelthen SÅ hyggeligt. Og Nord elsker virkelig at kigge på bondegårdsdyr og pludre lidt med dem, fandt vi i den grad ud af på vores tur til Langeland
Og så gør det jo heller ikke noget at forældrene kan drikke en masse cider på ferien og spise god overvejende økologisk mad fra den lille café på gården.
Et smut forbi Knuthenlund
Fordi vi missede den første færge til Fejø, slog vi et impulsivt smut forbi Knuthenlund gården på fastlandet, som netop er i gang med at omlægge til biodynamisk landbrug. Lige down my alley og jeg kan faktisk ikke få hænderne ned af begejstring over det her sted.
Knuthenlund laver simpelthen de skønneste produkter, som de bl.a. sælger i Irma og i deres hyggelige gårdbutik. Bl.a. en helt fantastisk svinerilette fra MEGET glade grise.
Her MÅ jeg simpelthen tilbage til, og gerne med familien, da man også kan overnatte på gården.
Vi var der simpelthen alt for kort tid, for jeg elsker bare at være steder, som dyrker det gode liv med respekt for dyr og miljø og med fokus på den gode smag ikke mindst!
Alt i alt var det en virkelig dejlig dag på Fejø. Og jeg er sikker på, at det ikke bliver den sidste gang, jeg besøger æbleøen.
Og nu vi er i gang med at snakke æbler, så vil jeg da lige her til slut benytte lejligheden til at linke til nogle af mine opskrifter, hvor æblet netop spiller en bærende hovedrolle.