Jeg har arvet nogle af mine mors gamle Karolines Køkken hæfter, og jeg elsker at dykke ned i 80’erne og start 90’erne, da jeg selv var barn, og stifte et glædeligt gensyn med alle de retter min mor selv lavede dengang. F.eks. denne her dejlige, dejlige farspandekage med smørdampede grøntsager.
En old school farspandekage
En totalt old school ret, som jo smager super godt. Måske er den ikke verdens smukkeste ret, og langt fra mine opskrifter på blomkålspizza eller quinoasalater, men nogle gange er de go’e gamle klassiske retter lige det, man har brug for.
Og jeg er vild med denne her farspandekage med smørdampet porre og kål. Jeg har opdateret den oprindelige opskrift fra Karolines køkken og tilpasset den mit humør med en tand mindre smør, men ellers har jeg været tro mod 80’ernes kogekunst.
En low carb ret
Og skulle man føre den up to date, ja så kan man jo kalde denne her ret for en vaskeægte low carb ret. Ingen hurtige kulhydrater men i stedet masser af protein og kostfibre.
Super old school ret fra 80'erne, men stadig et hit i familien
- 400 gr hakket okse og svine (eller hakket svin)
- 1 stk æg
- 2 stk skalotteløg (eller et lille alm. løg)
- 1 spsk hvedemel
- 1 dl mælk
- 1 tsk tørret timian
- 1/2 tsk salt
- masser af friskkværnet peber
- 1 spsk smør til stegning
- 2 stk porre (á ca 300 gr)
- 1/4 savoykål (á ca. 300 gr)
- 1 spsk smør til stegning
- 1/2 dl vand
- 1/4 tsk salt
- masser af friskkværnet peber
- finthakkede friske kryderurter til servering (jeg brugte purløg og dild)
Start med at klargøre grøntsagerne. Skyl porre og kål fri for jord og skær dem i henholdsvis tynde ringe og strimler.
Kom dem i en tykbundet gryde med smør og lad det stege et par minutter til det begynder at falde en smule sammen.
Tilsæt vand og lad det simre under låg en 10-15 minutters tid.
Riv løget fint og rør det sammen med farsen og de øvrige ingredienser. Rør sammen til en fin ensartet masse.
Varm smør på en pande og fordel farsen på panden til en pandekage. Steg ved mellemvarme på begge sider, indtil den er gennemstegt. TIP! Jeg vender pandekagen med et stort grydelåg, så risikerer den ikke at gå i stykker.
Smag kålen til med salt og masser af friskkværnet peber og fordel kålen rundt på farspandekagen. Drys med masser af friske krydderurter og servér!
Et hit hos barnet
Og Nord på 2 år var vild med den. Undrer mig ikke, når der er kød involveret. Og ikke mindst når ord som frikadellefars OG pandekage indgår i dagens ret.
Jeg tror faktisk ikke, at det er sidste gang, at jeg laver sådan en fætter her, for det smager virkelig skønt og har egentlig bare givet mig lyst til at gå i kast med endnu flere gamle klassiskere, som f.eks. kåldomere, hvidkålsrouletter, farserede porre osv. Nogle andre forslag?
4 kommentarer
Hej julie.
jeg glæder mig hver gang der kommer en opskrift fra dig og en fornøjelse af læse dine små historier.
I september måned sidste år, lod vi os lokke af din beskrivelse til at gæst Braunschweig i Tyskland, skøn og meget smuk by.
Glæder mig meget til at prøve dine havregrødspandekager. I morgen skal det være farspandekagen
Prøv også Varm champignonpate fra Karoline
Ha en dejlig weekend
Tusind tak for dine søde ord, og hvor er jeg bare glad for, at du læser med! Ej hvor fedt med Braunscweig. Faktisk var jeg også så vild med området, at jeg tager tilbage dertil igen til sommer med hele familien : )
Hej Julie
Det ser lækkert ud – jeg prøver i næste uge ;o))
Har du prøvet pizzabøf fra samme periode? Der bliver oksekød rørt med et enkelt æg og salt og peber. Brunes på den ene side og vendes over i et tærtefad. Ind i ovnen ca. 15 min v. 200 grader – dæk med tynde skiver tomat, revet ost og drys med oregano – bag videre til det ser hyggeligt ud. Server i trekanter med salat med mormordressing og god brød – Mums;o))
god weekend
Anni
Nej, den kender jeg slet ikke, men det lyder super godt! Det må prøves! Tak for tippet ; )