Denne her ruggrød med æble og kanel, synes jeg er helt oplagt lige at lægge på bloggen nu, hvor jeg netop er kommet hjem fra et super fint arrangement med Urtekram, der netop handlede om fuldkorn og herunder min elskede rug.
Jeg er nemlig helt vild med rugflager og rug i det hele taget, og jeg får primært mine fuldkorn fra rug. Derfor synes jeg også, at det er super fedt, at Urtekram nu sætter et endnu større fokus på de gode, gamle korntyper under navnet ‘forfædrenes fuldkorn’, og går væk fra den hvide hvede.
Korn som rug har et endnu højere indhold af næringsstoffer end den raffinerede hvide hvede. Og noget andet vigtigt er, at det er langsomme kulhydrater, som ikke skyder blodsukkeret helt i vejret.
- 75 gr. blendede rugflager
- 25 gr. hele rugflager
- 2 dl. vand
- 1 dl. sødmælk
- Æblekompot
- Tørrede æbler
- Tørrede abrikoser
- Kanel
- Mandler
- Blend 75 gr. rugflager i en foodprocessor i ca. 45 sek. Det skal ikke blive til rugmel, men stadig have bid og struktur. Noget af det bliver meget fint i min foodprocessor, når jeg blender, mens noget samtidig bliver meget groft. Men det er helt fint.
- Bland de blendede rugflager med 25 gr. hele rugflager og kom det i en gryde med vand og mælk. Kog grøden op, og lad den småkoge i et par minutter, mens der røres rundt.
- På et tidspunkt tykner grøden, og når den har nået den rette konsistens tages den af varmen. Servér ruggrøden med æblekompot, kanel, nødder og tørret frugt.
- Et godt tip! Servér grøden med varm mælk tilsat en smule kardemomme. Det smager skønt.
Få den perfekte ruggrød
Til denne her ruggrød med æble og kanel har jeg også brugt Urtekrams rugflager, men da rugflagerne har en meget fast struktur, har jeg valgt at blende nogle af dem, i stedet for evt. at lægge dem i blød. Jeg har før forsøgt at at lave en ruggrød uden at blende, men jeg synes, at grøden blev alt for grov, så tricket er at blende dem først. Det gør, at man kan lave en mættende grød på ingen tid, og så smager den bare super godt. Jeg kan faktisk bedre lide ruggrød fremfor havregrød, fordi den har en langt mere karakteristisk smag.
Grøden mætter også rigtig godt, så den er god, hvis man gerne vil lægge en god bund fra morgenstunden. Og så går den bare utroligt godt sammen med kanel og æble. Her har jeg både brugt æblekompot, som jeg efterhånden altid har i køleskabet og så tørrede æbletern, som giver grøden en dejlig sødme.
Ruggrøden med de forskellige toppings er ikke noget jeg spiser hver dag, da jeg overvejende spiser low carb til daglig, men engang imellem er det skønt med grød, og der er ruggrøden virkelig et hit. Faktisk får jeg nogle gange en decideret craving, som oftest fordi det er verdens bedste comfort food og særligt nu her, hvor efteråret og de mørke dage er over os. Der er der altså ikke noget bedre end at tænde stearinlysene og spise en lækker skål varm grød.
Nå ja, lige her på falderebet, så er mit ultimativt bedste råd, når du skal lave ruggrød, at hælde lidt varm sødmælk evt. med lidt tilsat vanilje eller kardemomme over grøden, når den serveres. Det smager så godt!