Jeg er super glad for at kunne præsentere mit allerførste gæsteindlæg her på bloggen. Jeg har længe haft lyst til at invitere denne gæst ombord, da jeg virkelig har lært meget om de små, skønne spirer af hende.
Min gæst er Miriam Sommer, som er kvinden bag www.FriskeSpirer.dk. De af jer, som har fulgt med længe her på bloggen, ved måske allerede, at jeg elsker spirer og dyrker dem selv i stor stil, og Miriams spireunivers har været en kæmpe inspiration. På hendes hjemmeside kan man læse alt, hvad der er værd at vide om spirer og købe alle mulige slags økologiske spirer, som man selv kan dyrke hjemme i køkkenet.
Jeg har efterhånden prøvet de fleste af spirerne fra Miriams store udvalg, men jeg har også fået mine yndlingsspirer, som jeg altid vender tilbage til, fordi de passer så godt i mange af mine yndlingsretter.
Jeg har spurgt Miriam om hun ville skrive en spireguide her på bloggen, som en lille hjælp til jer, der gerne vil i gang med at spire. Det er super nemt at spire, og der findes bare ikke noget mere lækkert end at toppe sin ret med smukke spirer. Det er virkelig fantastisk, at jeg altid har nogle lækre spirer, som jeg kan putte i min salat. Og så er det jo sundt!
Jeg vil give ordet til Miriam, hvis guide ledsages af billeder, jeg har taget af alle mine yndlingspirer. Jeg håber, at indlægget giver jer mod på selv at komme i gang med at spire og skriv endelig en kommentar om dine erfaringer med spirer, eller om du kunne finde på at give dig i kast med et spireprojekt efter indlægget. Det er virkelig sjovt, og kan på det varmeste anbefales!
Spirer – Miniplanter i din indendørs have
Af Miriam Sommer
Spirer er helt naturlige planter på deres mindste stadie af væksten. Du dyrker dem I små bakker på køkkenbordet til de enten får en lille hvid spire på 1 cm eller til de har udviklet deres første lille kimblad. De findes i over 44 forskellige farve- og smagsvarianter lige fra milde og hvide til stærke og violette. Så der er rig lejlighed for kulinariske eventyr med din lille, indendørs køkkenhave.
100% naturlig sundhed
Spirer er levende planter på deres mindste stadie. De dyrkes af økologiske frø uden brug af jord, gødning eller kunstigt lys. De skal kun bruge en spirebeholder, der lader ilt trænge ind til spirerne uden at spirerne tørrer ud under væksten. Derudover skal du kun skylle spirerne med ganske almindeligt, køligt vand fra hanen. Lyder det lidt for utroligt?
Når det er muligt skyldes det, at alle frø fra naturens side indeholder al den næring og de byggesten, der skal til for at støtte en lille plantes udvikling indtil stadiet, hvor den har dannet de første små blade – kimbladene. Derfor har dine spirer kun brug for ilt, fugt og stuetemperatur for at ’tage chancen’ og begynde at vokse. Du drager nytte af naturens optimisme, når du dyrker spirer.
Ideen med at dyrke spirer er todelt. Dels opnår du en bedre smagsoplevelse, da spirer smager intens af den voksne plante. Solsikkespirer smager af friske solsikkefrø. Radisespirer smager af friskt opgravede radiser osv. Dels opnår du en bedre udnyttelse af frøets næring, da spirer spises uopvarmede, mens frø, korn og bælgfrugter i deres ’rå’ form typisk males, bages og koges, så vitaminer og mineraler går tabt.
Et ekstra plus ved spirer er, at de indeholder rigelige mængder af antioxidanter, plantefibre og vegetariske proteiner.
Liv i salaten
En stor fordel ved hjemmedyrkede spirer er, at de holder sig friske i lang tid. Fordi spirerne lever af næringen i frøet, kan de holde sig friske i op til 7 dage efter de er spiseklar. De skal kun skylles to gange hver dag med friskt vand fra hanen. Det giver dig rig mulighed for at nyde økologisk og friskt grønt året rundt.
Hvis du tager en hel spire direkte fra din spirebakke, skyller den og lægger den i din salat, sandwich eller anden kold ret, vokser spiren reelt videre, lige indtil du spiser den. Det kan give nogle ret gode historier omkring spisebordet til dit næste middagsselskab, ik’?!
Gourmet eller hverdagsmad
Spirer er lige så meget til hverdagens grønne retter som til de kulinariske retter, du skaber til dine gæster. Du kan dyrke dem til dig selv, veninderne eller sammen med de små i familien. Der er noget fascinerende ved at se et lille tørt frø blive levende og forvandle sig til en miniatureplante i løbet af et par dage.
Spirer vokser i forskellige tempi. Nogle er færdige på kun to dage, mens andre tager helt op til 10 dage. De fleste tager 5-7 dage. Derfor er nogle sjovere for utålmodige sjæle eller wekendprojekter, mens andre er gode til dig, der husker at skylle spirerne de to gange om dagen, så de kan holde sig tilpas fugtige under væksten. Med andre ord: Der er spirer for alle.
44 sorter af spirer
Du kan dyrke 44 forskellige typer af spirer. De kan opdeles i fem grupper afhængig af spirens karakteristika:
- Krydderurte- og grøntsagsfrø dyrkes i spirebakker til de får kimblade i løbet af 5-7 dage.
- Geldannende frø dyrkes også på 5-7 dage, men skal dyrkes på vat gerne på tallerkener.
- Bønner, ærter, linser dyrkes i spirebakker til de får en lille spire på over 2 cm i løbet af 2-4 dage.
- Korn og pseudokorn dyrkes til de får en lille spire på op til 1 cm i løbet af 1-2 dage.
- Kerner med skaller dyrkes til de får kimblade i løbet af 8-10 dage.
Mange af sorterne har du sikkert allerede i køkkenet. Fx kan du spire hele, økologiske bukkehornsfrø, linser og kikærter. Inden du går på jagt i dit køkken er det vigtigt at understrege, du ikke kan spiredyrke hvad som helst. Fx kan du kun bruge 3 forskellige bønner og du må IKKE spire chili, tomat, peberfrugt og andre frø fra natskyggefamilien.
Løsningen er lige ved hånden: Du kan bare nøjes med at bruge spirefrø, der bliver solgt specifikt til spiredyrkning. Når du køber frø, der sælges til hjemmedyrkede spirer, kan du desuden glæde dig over, at frøene er testet for Salmonella, E. Coli og Listeria efter krav fra EU. Rigtige spirefrø har også en bedre spireevne end frø til almindelig madlavning. Så med de bedste frø får du spirer, der er nemme at passe og som har en holdbarhed på op til 7 dage efter spirerne er spiseklar.
Julie Karlas favoritter
Når du begiver dig ind i spirernes univers opdager du sikkert, at du får favoritter. Den ene dag foretrækker du sukkerærternes sødme og fylde. Den anden trækker radisernes violette farver og stærke smag. Og så er der stille dage med de milde kløverspirer. Hver spire har deres charme. Julie Karla har efterhånden prøvet alle 23 sorter i Friske Spirers sortiment anno 2014 og jeg har glædet mig over hendes smukke billeder af retter fulde af spirer. Hendes egne favoritter er Radise, Broccoli, Sennep, Pinkkål/Rødkål, Bukkehorn og Mungbønne, så dem fortæller jeg lidt mere om i det følgende…
Broccoli
Broccolispirer smager af rå broccoli med lidt ekstra smag. De vokser fra tørt frø til færdig spire med blade på 5-7 dage og bliver 7 cm høje ex rødder og 14 cm inkl. rødder. De kan dyrkes i alle spirebakker uden vat.
Det unikke ved Broccoli er, at de indeholder mange kræfthæmmende stoffer, hvilket er blevet understreget af både dansk og udenlandsk forskning gennem flere år. Broccolispirer har flere spændende sider. De får rodhår! Rodhår betyder, at rødderne får små ekstra fine rødder på den kraftigere centrale rod. Rodhår er helt naturlige og spiselige, men deres hvide loddenhed ligner mug til forveksling de første 2-4 dage. Jf. Rødkål/Pinkkål. En anden charme er, at deres små grønne blade er todelte, smukt buede og ligner toppen af hjerter.
Broccolispirer spises rå i salater og kolde retter. I lune retter kan de tilsættes lige inden servering for at bevare deres skønhed og sprødhed.
Sennep
Sennepsspirer smager af stærk sennep. De vokser fra tørt frø til færdig spire med blade på 5-7 dage og bliver 7 cm høje ex rødder og 13 cm inkl. rødder. Sennep er geldannende. Det vil sige at de danner slim ligesom du kender det fra Karse. Derfor dyrkes Sennepsspirer på vat og gerne på tallerken. De trives ikke i lukkede spirebeholdere af plast eller glas.
Det unikke ved Sennep er, at spirerne er virkelig elegante og tynde i blade og stængler. Farven i hver spire går fra hvis på rødderne til lys grøn på det nederste af stænglen og overfladen af bladene, mens undersiden af bladene er smukt violette. Da sennepsspirer er stærke, er de bedst som pynt eller til at fremhæve sennepssmagen i kolde retter og dressinger. Deres tynde blade bliver påvirket af varme, så i lune retter kan de tilsættes lige inden servering.
Se Julie Karla’s opskrift på æggesalat med sennepsspirer
Radise
Radisespirer findes i to udgaver: Rosenradise og Kinaradise. De smager begge af radise, men rosenradisen er stærkere end kinaradisen. De bliver lige høje – 10 cm ex rødder og 18 inkl rødder – og så får de begge rodhår. Jf. Broccoli. Deres farver er derimod helt forskellige. Rosenradisen har hvide rødder og en kraftigt pink stængel. Bladene er også smukt pink blandet med mørkegrønne toner. Kinaradisen har derimod hvide rødder og lysegrøn stængel, der ender i de flot buede grønne blade. Begge radisesorter kan dyrkes i alle typer spirebeholdere. De er nemme at dyrke og er spiseklar efter 6-7 dage. Hvis du klipper de kraftige rødder fra for et mere æstetisk look kan du purere dem og blande med dressing til dip eller spreds. Toppene er smukke som pynt i alle kolde eller lune retter.
Se Julie Karla’s opskrift på Forret med Laks og Radissespirer
Rødkål/Pinkkål
Rødkål og Pinkkål er bror og søster i samme kålfamilie. Forskellen er at Rødkål kommer fra den klassiske rødkålsplante, mens Pinkkål en rød variant af glaskål. Fælles for dem er, at de smager af rødkål og er smukt pink/violette i stængel, mens bladene er grønne og pink over i det rødviolette.
De vokser fra tørt frø til færdig spire med blade på 5-7 dage og bliver 7 cm høje ex rødder og 13 cm inkl. rødder. De kan dyrkes i alle spirebeholdere, men de danner rodhår. Jf. Broccoli.
Hvis du gerne vil have spirer uden rodhår kan du dyrke dem i en BergsBioSalad spirekasse, så rødderne vokser ned gennem hullerne i kassens bund. På den måde er det nemt at trække de lodret voksende spirer op og klippe deres rødder af. Rødderne kan du så blende i dips eller smoothies og bruge de smukke toppe i dekorative salater.
Hvis du vil bruge dem i lune retter kan de tilsættes lige inden servering, så de bevarer deres sprødhed.
Se Julie Karlas opskrift på salat med rødkålsspirer, kirsebær og pistacienødder
Bukkehorn
Bukkehornsspirer er ret interessante. De smager kraftigt af karry, når de er små, mens karrysmagen bliver mildere, når spiren får blade. Hvis du lader spiren stå med blade i et par dage, bliver karrysmagen meget mild over i det salatagtige.
Bukkehorn vokser fra tørt frø til færdig spire med blade på 6-7 dage og bliver 7 cm høje ex rødder og 13 cm inkl. rødder. Roden er enkel, lang og slank ligesom på lucernespirer. Derfor er hele spiren meget smuk i alle retter. Spiren er hvid, gulliggrøn på stænglen med grønne blade. De er nemme at dyrke og trives i alle spirebeholdere.
På grund af den kraftige karrysmag bruger mange dem i indiske retter eller som erstatning for karrypulver i dips og dressinger. Da spirerne er lidt kraftigere i stænglen end mange af de andre spirer med blade, er de gode som pynt i lune eller endda varme retter.
Bemærk at hvis du spiser mange spirede bukkehorn, inden de får blade, kan du komme til at dufte af karry i de næste to dage.
Mungbønne
Du kender sikkert mungbønnespirer fra supermarkedets hylder. Lad det være sagt, at når du dyrker dem selv smager de lækkert af en blanding af friske ærter og icebergsalat. Hjemmelavede bønnespirer dyrkes til spiren er max 2 cm lang. De er nogle af de nemmeste spirer at dyrke i alle typer spirebeholdere og de er klar på kun 3-4 dage.
Det bedste ved hjemmedyrkede bønnespirer er, at de er nemme at bruge i alle retter. De kan pureres til dip og spreads. De kan blendes med i smoothies. De giver rå, grønne proteiner i salater og ekstra fylde i sammenkogte retter. De holder deres sprødhed godt selv trods varme, så længe du tilsætter dem i varme retter lige inden servering.
Lav dit eget spireglas
For den ivrige spiredyrker, der vil i gang straks, kan du lave dit eget hurtige spireglas af et lille syltetøjsglas, en elastik, et stykke hamp-/hør- eller tylstof og nogle hele, økologiske linser. Det hjemmelavede glas giver en sjov første oplevelse, inden du vælger en mere brugervenlig, færdiglavet spirebeholder.
- Vælg hele, uflækkede linser. Alle spiselige, økologiske linser kan bruges til dette første eksperiment.
- Afmål linserne til din spirebeholder. Spirede linser bliver 4 gange større under væksten, så fyld max 1/6 af syltetøjsglasset.
- Hæld frøene i et separat glas og fyld det med frisk, koldt vand.
- Lad linserne ligge i blød i 4 timer.
- Hæld iblødsætningsvandet væk og kom linserne over i spireglasset.
- Skyl linserne med friskt, køligt vand fra hanen.
- Lad alt vandet dræne helt væk, så linserne er fugtige men ikke våde.
- Vrid stofstykket op og læg det over glassets åbning. Fastgør med elastikken.
- Læg spireglasset på siden frit på køkkenbordet i indirekte lys. Vindueskarmen er ikke egnet til sarte spirer.
- Skyl linserne 10-15 sekunder hver morgen og aften ved at følge trin 6-9.
Når det lille hvide skud efter 2-3 dage er over 1 centimeter lang, er spirene klar til at blive spist.
Andre spirebeholdere
Hvis du ikke vil lave dit eget spireglas, kan du finde flere spirebeholdere på markedet. Listen viser de få beholdere/bakker Friske Spirer anbefaler. Julie Karla dyrker sine spirer i BergsBioSalad og spireglas.
- Tallerken med vat i ubleget, økologisk kvalitet til de geldannende frø Sennep, Rucola og Karse. De dyrkes direkte på vat uden at frøene ligger i blød inden dyrkningen se pkt. 3-4.
- Spireglas kan rumme 3 håndfulde spirer med en type spire pr glas. For at spirerne kan holde sig fugtige, må de ikke ligge op ad nettet. Spireglasset er godt til alle spirer undtagen Solsikke, Sennep, Rucola og Karse.
- BergsBioSalad har 2 bakker som hver rummer 3,5 håndfulde spirer. Den har plads til en type spire i hver bakke. Den ilter og dræner spirerne godt. Den er god til alle spirer undtagen de geldannende frø Sennep, Rucola og Karse.
- Terrakottatårnet har tre bakker med plads til 3 håndfulde spirer i hver. I den kan du nøjes med at dyrke alle større frø fra mindre Bukkehorn til større Kikærter direkte i bakkerne. Eller du kan lægge vat i bunden af bakkerne, så små frø ikke sætter sig fast i de små dræningshuller. I så fald kan du dyrke alle spirer i den.
Citronbad
Uanset hvilken spirebeholder du har brugt til dyrkningen, tænker du sikkert over mulige bakterier på spirerne. Det er helt forståeligt. Så her får du et tip til bakteriefrie spirer.
Lige inden du bruger dine spirer i maden, skylles de grundigt i en skål med vand. Fjern alle skaller og skyl indtil spirerne føles rene. Bland derpå citronsaft med koldt vand i forholdet 1:6. Om du bruger frisk saft eller koncentrat er ikke vigtigt. Det er den lave pH, der neutraliserer enhver bakterie, der kunne være tilbage på spiren. Efter 10 minutter kan du skylle spirerne efter med friskt vand og nyde helt rene, hjemmedyrkede spirer.
Spirer i venteposition
Spirer er små, sarte planter. Derfor opnår du den bedste spiring og længste holdbarhed ved at skylle dem varsomt med blide hænder og en svag vandstråle. Det er også et plus, at lade dem blive i spirebeholderen lige til du skal spise dem. Du kan forlænge deres holdbarhed yderligere ved at stille de ’modne’ spirer på køl i køleskabet ved max 10 graders kulde. Når de står på køl skal spirerne stadig skylles 1 gang om dagen. Hvis du har snittet spirerne er deres holdbarhed 1-2 dage. Hele spirer inkl rødder holder op til 10 dage på køl.
Læs mere
Alt om spirer online og i e-bøger: www.FriskeSpirer.dk
Dansk shop med økologiske spirefrø og spirebeholdere: www.spirefroe.dk
Og her til sidst en video, hvor Julie Karla fortæller lidt om at dyrke sunde spirer i sit køkken til BT
5 kommentarer
Tak for et rigtig godt samarbejde om indlægget, Julie – og for den unikke mulighed for at fortælle grøntglade om spirer 😉
1000 tak og i lige måde Miriam. Det er en skøn guide du har lavet og som jeg varmt kan anbefale alle at give sig i kast med.
Hej.. har læst dit oplæg med stor interagere. . Og vil da helt sikkert prøve at dyrke spise.. sært mungbønner skal jeg da helt sikkert lave.. køber mega mange i butikken normalt da jeg elsker dem… men vil da også finde noget min datter pp 3 kan dyrke pp vat… ej glæder mig helt hehe
tak for god aften læsning har bet din bog
Mvh annika
Tak Annika, rigtig god spirelyst!
Jeg ønsker opskrifter på karyretter med spire ala asien.