SPONSORERET SAMARBEJDE MED GEDEOSTEN.DK: Denne her salat med blåbær har jeg udviklet til min gode samarbejdspartner gedeosten.dk. Og den er en rigtig sommersalat, som er oplagt at lave nu hvor der er masser af blåbær derude. Både i buskene rundt omkring, men selvfølgelig også i supermarkedet. OG i min fryser, for jeg har samlet en del på min sommerferie i Sverige, hvor det i den grad er et godt blåbær år!
Jeg elsker bær i salater! Dels smager de forrygende, dels er de så fantastisk smukke at se på, og deres farver lyser fuldstændig op i salaten. Ligesom med blåbærrene her og dens knaldblå farve.
Salat med blåbær og blåbærvinaigrette!
Det, der er lidt særligt ved denne her salat er, at jeg har lavet noget så dristigt, som en blåbærvinaigrette til. Udover at blåbærrene giver både sødme og syre til vinaigretten, ja så synes jeg simpelthen også, at farven er noget af det smukkeste. Helt lilla. Og smagen spiller sindssygt godt sammen med gedeosten.
Dertil har jeg også kommet melon i selve salaten for at bidrage med en masse sødme op imod den syrlige vinaigrette og den salte gedeost. Så der er skruet op for alle smage her.
Forskelle på blåbær
Til denne her salat har jeg brugt økologiske blåbær fra Spanien, som jeg har købt i supermarkedet. De var rigtig dejligt søde. Men efter min ferie i Sverige, har jeg nu fryseren fuld af svenske blåbær. De er noget mere sure i det. Men de kan sagtens bruges til denne her vinaigrette også, jeg tænker bare, at man lige skal skrue en tand op for agavesiruppen.
Og udover denne her salat, så skal jeg også til at finde på en masse andre ting, jeg skal bruge mine svenske blåbær til. I dag startede vi morgenen med en blåbærsmoothie med banan, kakao og yoghurt, og det var virkelig også dejligt. Og ellers har jeg nogle kardemommesnurrer med blåbær i tankerne. Det tror jeg også kunne blive ret så godt.
- 1 dl parboiled speltkerner
- ca. 2,5 dl vand
- 1 tsk olie
- 150 g blandede salater (jeg brugte frillice og rød egeblad)
- 1/2 økologisk Soignon gederulle
- 1/2 lille Galia melon
- 25 g blåbær
- 125 g blåbær
- 1/2 dl olivenolie
- 1 spsk æblecidereddike
- 1 spsk balsamicoeddike (eller du kan sagtens bruge 2 æble- eller 2 balsamicoeddike i stedet)
- 2 tsk dijonsennep
- 2 tsk agavesirup (eller akaciehonning)
- Friskkværnet peber
Kog speltkernerne under låg i ca. 20 minutter, indtil de er møre. Hæld resterende vand fra og vend dem med lidt olivenolie. Lad dem køle af.
Kom ingredienserne til blåbærvinaigretten i en blender og blend. Smag til med friskkværnet peber, og hæld den på glas.
Skyl salaten og bræk den i mindre stykker.
Skær skrællen af melonen og skær den i mindre stykker.
Anret salat og melon på et fad.
Drys med speltkerner og hele blåbær og fordel skiver af gedeost på.
Dryp til sidst blåbærvinaigretten over og servér resten af vinaigretten ved siden af.