Semlor er den svenske fastelavnsbolle og den fås overalt i Sverige i februar måned. Officielt er det den 13. februar, de spises i Sverige. Men faktisk kan man købe den rigtig mange steder allerede fra januar, når julen er pakket væk. Supermarkeder har den også hele året i bagerafdelingen. Og det med rette for det er altså virkelig en god kage… eller bolle?!
Anyways, så skal jeg også have en opskrift på semlor på min blog. Dels fordi jeg elsker dem, dels fordi denne skønne fastelavnsbolle også er blevet ret populær her i Danmark.
Hvad er der i en semlor?
En semla (flere semlor) består af nogle helt basale men yderst nødvendige ingredienser:
- En luftig bolle med masser af friskstødt kardemomme i og bagt på rigeligt smør.
- En marcipanmasse lavet på rigtig marcipan, som er gjort mere lind med sukkervand eller mælk og så gerne med ristede hakkede mandler i.
- Perfekt pisket flødeskum
- Et drys af flormelis på toppen
Så kan man jo selvfølgelig freestyle sine boller med sjove ting, som for eksempel at lave en bær flødeskum eller komme frisk frugt eller hakket chokolade i dem.
Hvordan får jeg den bedste bolle?
Én af de vigtigste ting ved en semlor er, at bollen er luftig og let. Det får du ved at lade dem hæve tilstrækkelig tid. De skal gerne hæve til næsten dobbeltstørrelse både i skålen, og når de er formet. Her i januar er det koldere i køkkenet end på andre årstider, derfor kan det godt være, at de skal hæve lidt længere tid end skrevet. Men ellers så lad dejen hæve et lunt sted. Jeg stiller min dej på en stol tæt på radiatoren her i januar måned.
Derudover skal flødeskummen ikke piskes for meget så den bliver grynet. Så når den er lige ved at være der, så brug et piskeris i stedet for en håndmikser til at piske det sidste. På den måde er det nemmere at styre flødeskummen og undgå den bliver overpisket.
Du kan også prøve mine semlor muffins!
Som overskriften siger, så har jeg også lavet en anderledes udgave af den svenske klassiker, nemlig de her muffins! Med de samme klassiske ingredienser. Marcipanen er dog bare bagt med i kagen. Men smagen af kardemomme og den dejlige flødeskum er der ikke rørt ved. De er altså også go’e!
- 100 g smør
- 2,5 dl sødmælk
- 25 g gær
- 1 æg
- 75 g rørsukker
- 500 g hvedemel
- 1 tsk med top frisk stødt kardemomme
- 1/5 tsk flagesalt
- 75 g vand
- 60 g rørsukker
- 25 g mandler
- 200 g marcipan
- 3 dl fløde
- 1 spsk flormelis til pynt
Smelt smørret i en lille gryde og lad det køle lidt af.
Kom mælken i en røreskål på en røremaskine og smuldr gæren ud heri. Du kan også bruge hænderne, men røremaskine er at foretrække.
Kom det letafkølede smør i.
Tilsæt ægget og rør det hele godt rundt.
Tilsæt sukker, hvedemel og kardemomme og ælt dejen godt sammen på maskinen. Jeg giver den mellem 4-6 minutters tid.
Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i 1 time, til den er hævet godt.
Kom vand og sukker i en gryde og varm op til sukkeret smelter. Lad det køle lidt af.
Rist mandlerne på en tør pande til de netop får farve og hak dem derefter groft.
Skær marcipanen ud i små tern og kom dem i dyb tallerken.
Hæld sukkervandet over marcipanternene og tilsæt de hakkede mandler.
Bland nu det hele godt sammen til en cremet marcipanmasse. Det gøres nemmest med en gaffel. Stil til side til senere.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord. Del dejen i 12 stykker. Rul hvert stykke til en rund bolle, dejen kan godt være lidt klistret, og læg dem med god afstand på en dyb bageplade med bagepapir.
Dæk bagepladen til med husholdningsfilm og derefter et viskestykke og lad bollerne efterhæve et lunt sted i ca. 45 minutter til de er hævet flot.
Forvarm ovnen til 200 grader.
Bag bollerne i midten af den forvarmede ovn i ca. 14 minutter til de er gyldne.
Lad bollerne køle helt af på en rist.
Pisk imens fløden til flødeskum.
Når bollerne er afkølet skæres toppen af med en skarp kniv.
Brug en sprøjtepose med tyl til at sprøjte marcipanmassen ud på bollerne.
Sprøjt derefter flødeskummen ud ovenpå marcipanmassen.
Læg til sidst "låget" på og drys med flormelis.
2 kommentarer
De skal da vist orøves😋 Har bare et lille problem, for du har ikke skrevet mængden af mel i opskriften 😉
Ej pinligt. Meget vigtig ingrediens, den er opdateret nu med hvedemel ; )