Her kommer en super nem og dejlig speltotto med blomkål. Med denne opskrift behøver man ikke at stå og røre og røre i lang tid, som når man laver risotto. Opskriften er meget mere simpel, men resultatet bliver stadig en blød og cremet speltotto med en skøn mild smag af blomkål.
Jeg har egentlig bare lavet en blomkålssauce, som jeg blander med perlespelt og så selvfølgelig en smule mozzarella ost, som gør speltottoen ekstra cremet. Har du egentlig hørt om blomkålssauce før? Det smager simpelthen så godt og kan bruges til alle mulige ting. Den består egentlig bare af blomkål, som koges og blendes med lidt fløde, frisk timian eller en anden krydderurt og så salt og peber. Det kan varmt anbefales, og erstatter man fløden med mælk, har man en endnu sundere sauce.
Speltotto – blot en opskrift ud af mange med blomkålssauce
Jeg har før lavet en lasagne, hvor jeg har skiftet den klassiske bechamelsauce ud med en blomkålssauce. Det var min lasagne med beluga linser og bacon. Og jeg har mange flere opskrifter med blomkålssaucen i støbeskeen. Den næste rammer bloggen i løbet af de næste par dage.
Jeg har i det hele taget bare optur over, at man kan lave en så lækker cremet sauce ud af blomkål. Men blomkål er også bare en fantastisk grøntsag, og især i low carb køkkenet. Blomkålspizzaen er en klassiker hjemme hos mig og det samme er blomkålscouscous eller blomkålsris om man vil, som jeg f.eks. serverer til min boller i karry.
Denne her speltotto med blomkål er i udgangspunktet en vegetarret. Det var i hvert fald sådan, som jeg spiste den. Men man kunne sagtens servere den med lidt sprødstegt parmaskinke eller lidt grillet kylling eller måske bare med noget lækkert bacon.
Nå ja, så vil jeg også lige sige, at det er vigtigt, at man drypper en god sjat rigtig god olivenolie over sin speltotto. Det smager så godt, og giver lige speltottoen det sidste finish. Friskkværnet peber og flagesalt er heller ikke helt af vejen!
- 200 gr. perlespelt
- Vand
- 550 gr. blomkål
- Grøntsagsbouillon gem 1 1/2 dl. vand til saucen
- 1 stk løg
- 2-3 fed hvidløg
- 1 tsk. smør
- 1/2 dl. piskefløde
- 1-2 spsk. frisk finthakket timian
- 1 stk frisk mozzarella
- Frisk kværnet peber
- Salt
- Hak løg og hvidløg fint og steg det i smøret på en pande, indtil løgene er bløde. Stil det til side til senere.
- Kog perlespelten i rigeligt vand, indtil de er møre. Stil til side.
- Kog blomkålsbuketterne i vand med en enkelt økologisk grøntsagsbouillonterning, indtil de er møre og hæld vandet fra. MEN husk at gemme ca. 1 1/2 dl. grøntsagsbouillon til saucen.
- Kom de kogte blomkålsbuketter i en foodprocessor eller blender sammen med grøntsagsbouillon, fløde, finthakket timian, de stegte bløde løg og hvidløg og salt og peber. Blend indtil man har en fin, cremet sauce.
- Hæld blomkålssaucen tilbage i gryden, smag den til med salt og peber og hold den varm.
- Bland perlespelten i sammen med små stykker mozzarella.
- Varm speltottoen igennem, indtil osten er smeltet og servér speltottoen med masser af frisk kværnet peber og dryp af en god olivenolie.
8 kommentarer
ej hvor lækkert 🙂 det vil jeg prøve . Dejligt med e opskrift uden for meget fløde og ost. puha er ofte så kvalm
Ja, det har du ret i. Denne her giver nemlig en dejlig og behagelig mæthedsfornemmelse.
MUMS – jeg har smidt opskriften i gemmeren 🙂 Skal helt klart prøve at lave det til min kæreste og jeg når vi flytter.
God idé Caroline, håber den bliver et hit : )
Jeg lavede den i går – oh my! hvor var det lækkert! 🙂
Helt perfekt timing, idet jeg lige tilfældigvis havde indkøbt blomkål og perlespelt, da du lagde opskriften op – så tak for det 🙂
Selv tak Johanne! Det er jeg glad for at høre : )
En absolute fantastisk opskrift! I mangel af fløde lavede jeg den med creme fraiche. Utrolig smagfuld, cremet og SÅ lækker. Jeg vil bruge resterne i dag til ‘fyldte peberfrugter’.
Skønt at høre Hanne! Og god idé med både creme fraiche og fyldte peberfrugter : )