I weekenden var jeg rigtig turist på Langeland, og skulle for første gang stifte bekendtskab med et område, som jeg havde hørt så meget godt om. Og der var også virkelig skønt. Vi besøgte nogle venner på deres gård, som lå et stenkast fra Ristinge strand på Sydlangeland. Det var Mikkels gode ven Eske, vi besøgte, som også er indehaver af et lille mikrobryggeri på gården, som vi også havde stor fornøjelse af at drikke!
Turist på Langeland og alt det man kan spise her
Ristinge strand med de smukke klitter, er virkelig et helt unikt sted. Her kan man ikke andet end at komme ned i tempo og bare nyde at suge al den friske luft til sig. Vi gik mange ture her, og et ekstra plus var helt klart alle de spiselige ting, som stranden også bød på. Bl.a. strandkål, skovløg, engsyre og brændenælder, som var de ingredienser, jeg fik sanket på vores gåture. Ingredienser som jeg kokkererede lidt med på gården.
Hvide asparges med stuvede brændenælder
En af de retter, jeg lavede med ingredienser fra stranden, var stuvede brændenælder. Det serverede jeg sammen med nye hvide asparges fra nabogården, og toppede dem med lidt rugbrødscrunch og engsyre, som jeg også fandt på stranden.
Hvor er det bare optur, at man kan “spise” stranden. Det er virkelig den fedeste følelse at først sanke og så bagefter lave optursmad! Jeg har faktisk fået mega meget blod på tanden på at gøre mere i det der med at sanke. Det er nærmest helt meditativt at gå og samle spiselige urter og planter. Og jeg er sikker på, at der var tusind andre ting, jeg kunne have plukket og spist, men bare ikke vidste. No wonder at det er så meget oppe i tiden.
- 4-5 håndfulde brændenælder
- ca. 4 dl. piskefløde
- 4 stk. skovløg (eller forårsløg)
- Smør
- Salt
- peber
- Engsyre eller surkløver til pynt
Skyl brændenælderne (brug handsker eller plasticposer på hænderne) og blancher dem kort i kogende vand med salt.
Kom bændenælderne i en skål med koldt vand.
Pres vandet ud af brændenælderne og hak dem groft.
Skær toppen af skovløgene af, og brug kun det nederste. Snit skovløgene fint, og kom dem på en varm pande med smør. Tilsæt grofthakkede brændenælder, og steg et par minutter under omrøring.
Tilsæt fløden og lad det simre et par minutter og tykne en smule.
Krydr med salt og peber, drys med engsyre eller rød skovsyre, og servér sammen med f.eks. hvide asparges eller kartofler, som tilbehør til en hovedret.
Pighvar fra havnen
Vores venners gård lå også tæt på havnen, så der gik vi ned for at købe friskfanget fisk. Og den ene aften stod menuen på hele pighvar. Mums, det var godt. Dertil havde jeg lavet en salat med strandkål. Strandkålen var lige blancheret, så den ikke er så drøj at tygge, og så vendt med en klassisk mormordressing og æblestykker. Helt perfekt sammen med den friske, møre fisk.
Abelgren og Ramvad
Til vores dejlige festmåltid drak vi nogle fantastiske øl fra vores venners mikrobryggeri Abelgren og Ramvad. Uh, de smager altså bare godt!
I det hele taget er der bare ikke noget bedre end sådan en weekend i gode venners lag, hvor man bare spiser og drikker god mad, øl og vin og snakker og snakker og snakker…
Nord havde vist også the time of his life, for det lille bybarn var rigtig kommet på landet, og fik både set traktorer og fiskekuttere og ikke mindst søde heste, køer, høns og katte. Så det var noget af en weekend for den lille mand!
Billedet nedenfor er i øvrigt synet, man møder, når man træder ud fra vores venners gård. Mere idyllisk kan det da næsten ikke blive!
Så at være turist på Langeland er skønt! Men vi fik jo kun set en lille del af den, så har stadig til gode at udforske resten af øen. Var i øvrigt på skønne Fejø i går, så har rigtig været på ø-tur de her dage, men mere om den tur i et andet indlæg.
4 kommentarer
Tak for mail – der fik mig til at smile.
Glædelig sommer:)
Ih hvor er du sød Grethe! Det er jeg glad for at høre, og god sommer til dig også.
Hej Julie Karla.
Jeg har i efterhånden mange år gået med et ønske om at smage de ingredienser man har hørt der blev brugt under krigen, som roer og brændenælde.
Når man går rundt i naturen, så undres jeg over hvad hulen folk levede af før man begyndte at slå sig ned som bønder. Synd den viden er gået tabt.
Tilbage til brændenælderne… Har du et tip til om det er lige meget hvilke nælder man skal gå efter? Unge, ældre, kun blade eller er det lige meget?
Desuden finder jeg megen inspiration på din blog, så bare fortsæt!
Kh. Per.
Hej Per, Godt spørgsmål… Unge, ældre ved jeg ikke, men jeg kan sige så meget, at jeg kun brugte bladene. Og det smagte så skønt, så kan klart anbefale dig at kaste dig ud i madlavning med brændenælder ; )