SPONSORERET SAMARBEJDE MED GEDEOSTEN.DK Her kommer jeg med en super dejlig vegetar lasagne opskrift, som nok kræver lidt tid at lave, men som er tiden værd. Der er jo ikke noget kød i, så der skal skrues op for de grønne “umami” ingredienser. Her er der fx shiitake svampe i, som netop bidrager med umami. Ligeledes bidrager de mange krydderier og krydderurter også med en masse dybde, så man mangler på ingen måde kødet her. Endelig giver linserne også den der faste “kød struktur”.
Vegetar lasagne opskrift til weekenden eller sommerferien
Jeg vil lave denne her vegetar lasagne i weekenden eller her i sommerferien, hvor der er god tid. Det er ikke en lynhyrtig hverdagsret, men en ret, hvor man skal bruge tid til at kredse lidt om grøntsagerne. Og hvor man skal forberede forskellige elementer, som fx den hjemmelavede mornaysauce og basilikumspestoen. Men så kan man altså også smage, at der er kredset om tingene.
Hey forresten, du kan også lave et lille twist på lasagnen og skifte basilikumspestoen ud med denne her persillepesto! Det er jeg altså også sikker på, vil smage godt. Der bliver i øvrigt pesto i overskud fra denne opskrift, og det bruger jeg i løbet af no time de efterfølgende dage i fx sandwiches eller blandet sammen med pasta.
En crunchy topping
Lasagnen har fået en sprød topping på overfladen. Jeg har blandet pankorasp, som har en lidt større krumme end almindelig rasp med basilikumspestoen, og det giver altså en ret så skøn topping. Du kan også sagtens bruge rasp, jeg er bare ret vild med panko, der også giver et lidt mere luftigt resultat. Og du kan efterhånden få det i de fleste større supermarkeder.
Og sidder du nu og craver lasagne, men har ikke tid eller overskud til den helt store madlavning?! Så snyd bare lidt. Det må man altså gerne, og køb en god pesto og en mornaysauce (dem kan man i øvrigt få økologisk nu). Det går altså også helt fint!
- 3/4 dl olivenolie
- 50 g parmesanost (fra helt stykke)
- 1 potte frisk basilikum
- 2 tsk æblecidereddike
- 1 dl mandler
- 1/4 tsk salt
- 1 spsk olivenolie
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 1 bladselleri
- 1 aubergine
- 1 squash
- 200 g mørke champignon
- 100 g shiitake svampe
- 2 stk tørrede laurbærblade
- 1 tsk tørret oregano
- 1 tsk tørret rosmarin
- 1 spsk tomatkoncentrat
- 1 ds hakkede tomater
- 2 dl vand
- 1 tsk salt
- 1 tsk sukker
- 1 spsk balsamicoeddike
- 1 ds grønne linser
- 25 g smør
- 25 g hvedemel
- 4 dl sødmælk
- 20 g fintrevet parmesan (fra helt stykke)
- 1/2 tsk salt
- Friskkværnet peber
- 1 Soignon økologisk gederulle
- 75 g babyspinat
- 1 pk lasagneplader
- 4 spsk pankorasp
- 1 spsk basilikumspesto
Start med at forberede pestoen.
Kom olivenolie, 50 g parmesan brækket i mindre stykker, blade og stængler fra en potte basilikum, æblecidereddike, salt og mandler i en blender eller minihakker og blend. Smag til med salt. Sæt til side til senere.
Sæt ovnen på 200 grader.
Varm olie op i en gryde eller dyb pande. Hak løg, hvidløg og blegselleri fint og lad det stege gyldent et par minutter.
Skær aubergine og squash ud i mellemstore stykker og kom dem i.
Rens svampene for jord og skær dem i skiver. Kom dem i gryden, og lad det hele stege videre.
Tilsæt oregano, rosmarin og laurbærblade.
Når grøntsagerne er blevet en smule møre tilsættes tomatkoncentrat, hakkede tomater, vand, salt, sukker og balsamico. Justér evt. med lidt ekstra salt og sukker.
Vend til sidst de grønne linser i og lad saucen stå at simre, mens mornaysaucen laves.
Smelt smør i en gryde og kom melet i. Pisk godt rundt 1 minuts tid.
Tilsæt mælken lidt efter lidt, mens saucen tykner.
Kom fintrevet parmesanost i og smag til med salt og masser af friskkværnet peber.
Kom pastaplader i bunden af et stort fad.
Læg et lag grøntsagssauce på.
Fortsæt med et lag pastaplader.
Kom et lag mornaysauce på og skiver af gederulle. (Gem evt. nogle skiver gedeost til topping)
Kom et lag plader på.
Fordel 2 store spsk pesto på pladerne og dæk med friske spinatblade.
Kom pastaplader på.
Fortsæt med henholdsvis grøntsagssauce og pastaplader, indtil der ikke er mere sauce,og afslut til sidst det øverste lag pastaplader med et lag mornaysauce.
Bland pankorasp med 1 spsk af pestoen og fordel det på mornaysaucen.
Bag lasagnen i ovnen i ca. 30 minutter. Dæk evt. lasagnen til med stanniol til sidst, hvis pankoraspen bliver for brun.
Lad lasagnen køle lidt af, inden den skæres ud i stykker.
2 kommentarer
Hej Julie Karla, den ser god ud! Er det en stængel blegselleri, eller en hel blegselleri?
Hej Esther Tusind tak, ja det er bare en stængel! BH Julie