Her kommer der to bud på lækkert vegetar smørrebrød. Og det skal lige siges, inden jeg kommer til opskrifterne, at jeg E L S K E R smørrebrød! Og det skal være højtbelagt, og det skal være de go’e gamle klassikere som fiskefilet med remoulade, hønsesalat, sild og you name it.
MEN jeg er også vild med at variere lidt med noget grønnere smørrebrød engang imellem. Og jeg lover, at de her opskrifter mætter, og forhåbentlig smager så godt, at man ikke savner kødet eller fisken.
Vegetar smørrebrød med 2 slags pålægssalater
Jeg har lavet to slags vegetar smørrebrød. Én med en cremet karry kikærtesalat og æbleslaw og én med avocado-quinoacreme med kål, feta og mandler. Og begge grønne pålægssalater går altså også fortrinligt i en sandwich eller pitabrød, eller bare som et supplement til en salat.
Opskrifter til BT
Opskrifterne lavede jeg til BT, hvor jeg er grøntkok. Jeg er super glad for det job, for det er med til gøre mig endnu mere kreativ, når det kommer til at lave grønne alternativer til kendte klassiske retter. Næste gang kommer jeg i øvrigt med en grøn vegetarudgave af min Shepherd’s pie opskrift!
2 slags super lækre vegetar smørrebrød. Det grønne alternativ til det klassiske frokostbord.
- 2 ds kikærter
- 1 tsk karry
- 1/2 tsk stdt spidskommen
- 3 spsk creme fraiche 18 %
- 3 spsk mayonaise
- 1/4 rød peberfrugt
- 1 stilk blegselleri
- 1/2 rødløg
- salt
- peber
- 1 rødt æble
- 1 spsk grofthakket frisk koriander
- citronsaft
- 1 dl hvid quinoa
- 2 dl vand
- 2 stk modne avocadoer
- 1 spsk finthakket frisk purløg
- salt
- peber
- citronsaft
- Et par store blade savoykål (eller spidskål, hvidkål, hvad end du har)
- 1/2 tsk dijon sennep
- 1 tsk olivenolie
- halverede mandler til pynt
- feta til pynt
- 8 halve skiver godt rugbrød
- Hæld kikærterne i en stor skål, og mos dem lidt med bagsiden af en grydeske, så nogle af kikærterne bliver most, mens andre stadig er hele. Det giver en dejlig tekstur til salaten.
- Rør creme fraiche og mayonaise i. Tilsæt karry og spidskommen og smag til med salt og peber.
- Skær peberfrugt og selleri i små stykker og vend i. Snit rødløg fint og vend også i.
- Snit æblet på et mandolinjern og vend det med citronsaft, så det ikke bliver brunt og vend med frisk grofthakket koriander.
- Anret kikærtesalaten på 4 skiver rugbrød og pynt med æbleslaw på toppen.
- Start med at skylle quinoaen i en si under koldt vand. Kom quinoaen i en gryde med vand og lad den simre under låg, indtil al vandet er absorberet. Lad det køle helt af.
- Mos avocadoerne med en ske og rør sammen med den afkølede quinoa. Kom finthakket purløg i og smag til med citronsaft, salt og peber.
- Skær savoykålsbladene i tynde strimler og vend dem med dijon sennep og olivenolie.
- Kom avocado quinoacremen på 4 halve stykker rugbrød og kom kål på toppen. Pynt med smuldret feta og halve mandler.