Jeg har lavet en vegetarisk bolognese, som jeg til enhver tid hellere vil have end en traditionel bolognese med kød. Det siger da lidt, gør det ikke? For denne her bolognese har masser af smag og umami, og selv min mand Mikkel, var helt oppe at køre. Og han plejer altså helst at foretrække en klassisk bolognese.
Vegetarisk bolognese med belugalinser og svampe
Hvad jeg tænker må være hemmeligheden bag min udgave af en vegetarisk bolognese må være svampene. Både tørrede Karl Johan svampe og så portobellosvampe. De tørrede svampe kan man i øvrigt købe økologiske i 365 butikkerne og mange andre steder. Jeg fik dem til 30 kr i går. Derudover er der selvfølgelig masser hvidløg i, krydderier, balsamico, frisk revet parmesan og soja! Ja, soja, for det kan altså noget i vegetariske retter. Det er med til selvfølgelig at give salt, men det giver også umami og dybde til retten.
Belugalinser og svampe giver tekstur
Jeg har brugt belugalinser i denne her grønne bolognese, for ligesom jeg skrev om i min opskrift på salat med belugalinser, ja så er jeg helt vild med teksturen i de små sorte linser. Den er dejligt fast, så der er lidt at tygge på, og linserne er altså på ingen måde smattede. Og så bidrager portobellosvampene selvfølgelig også med noget tekstur. Og suger ligesom linserne masser af den dejlige sauce til sig.
Bolognesen er også god til…
Ja, du kan også bruge denne her bolognese til andre retter. Hvad med for eksempel at komme den i en skøn vegetarisk lasagne eller brug den i en grøn shepherds pie. Du kan også bruge den som fyld i tortillas eller endelig ovenpå pizza, hvis du vil lave en opdateret old school 90’er pizza med “kødsovs” på pizzaen ; )
Og så vil jeg lige sige her til sidst at er der noget tilovers, så er denne her grønne bolognese også rigtig god dagen efter. Og skriv endelig til mig, hvis du prøver den. Jeg elsker feedback på mine retter!
- 1 dl belugalinser
- 2 dl vand
- Lidt salt
- 15 g tørrede Karl Johan svampe
- Kogende vand til iblødsætning
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 1 stængel bladselleri
- 1 fintrevet gulerod (jeg brugte en gul gulerod, men alm. orange er så fint)
- 3 spsk olivenolie
- 1 tsk tørret oregano
- 1 tsk tørret rosmarin
- 2 store portobellosvampe
- 2 spsk balsamicoeddike
- 2 spsk soja
- 1 dåse flåede tomater
- 1 spsk tomatkoncentrat
- 1,5 dl vand
- 40 g fintrevet parmesan, gerne fra helt stykke (plus ekstra ved servering)
- 2 håndfulde frisk basilikum
- 400 g fuldkornspasta
- God olivenolie til at dryppe over den færdige ret
- Flagesalt
- Friskkværnet peber
Skyl linserne under vand.
Kom linserne i en gryde med letsaltet vand og kog dem møre under låg i ca. 20 minutter. Hæld overskydende vand fra og sæt dem til side til senere.
Kom de tørre svampe i en skål og hæld kogende vand over. Lad dem stå og trække i ca. 20 minutter.
Hak løg og hvidløg fint.
Skær bladselleri i små stykker.
Riv guleroden på den fine side af et rivejern.
Varm olivenolie op i en dyb pande og steg løg, hvidløg, bladselleri og gulerod gyldent i 3-4 minutter under jævnlig omrøring.
Tilsæt krydderierne og lad dem stege med 1 minuts tid.
Skær portobellosvampene i små stykker og hak de udblødte svampe groft. Kom dem på panden og steg dem møre.
Tilsæt balsamico og soja og vend det godt rundt i svampene og lad det simre ind.
Sæt vand over at koge til pasta.
Tilsæt nu flåede tomater, tomatkoncentrat, vand og de forkogte linser og skru ned. Lad bolognesen småsimre i 7-10 minutter, så noget af væden fordamper, mens pastaen koges.
Kog spaghettien al dente.
Vend til sidst fintrevet parmesan i bolognesen og smag til med flagesalt og friskkværnet peber.
Anret fire tallerkner med spaghetti og vegetarisk bolognese og drys med ekstra fintrevet parmesan ved servering. Dryp også med en god olivenolie og friskkværnet peber samt masser af finthakket frisk basilikum.