Det her det er en vintersalat eller lad os kalde det en vinter ‘panzanella’, lidt i samme dur som min rødbede panzanella. Og nu tænker du måske vinter…hmmm… kalenderen siger jo altså forår! Men udenfor mit vindue ligger der stadig masser af sne, så jeg tænkte godt, jeg lige kunne snige en salat med vinterens grøntsager ind på bloggen. Lige her på falderebet.
Vintersalat med vinterens grøntsager
Denne her salat består af bagte rødbeder og jordskokker, grønkål og æble. Og så er der store chunks af lækkert ølandshvedebrød, der er blevet ristet med olivenolie, timian, salt og peber i ovnen. Og det er altså her, jeg sniger ordet ‘panzanella’ ind, for det er den klassiske betegnelse for en tomatsalat med brødcroutoner. Her er der altså bare ikke sommertomater i, men de sidste af vinterens grøntsager, som jo altså stadig dominerer grøntsagsafdelingen i butikkerne.
Den bedste vintersalat med vinterens grøntsager som f.eks. rødbede, grønkål og jordskokker!
- 2 store rødbeder
- 4 store jordskokker
- olivenolie
- tørret basilikum
- 4-5 store stængler grønkål
- 1 æble
- 2 tsk æblecidereddike
- 1 tsk olivenolie
- 1 håndfuld halverede let ristede mandler
- 2 skiver lækkert brød f.eks. ciabatta, ølandshvedebrød eller lign.
- tørret timian
Skræl rødbeder og jordskokker, skær dem i mellemstore stykker, og læg dem hver for sig på en bageplade. Hæld olivenolie over, salt og peber og tørret basilikum. Bag i ovnen ved 225 gr. i 20-25 minutter. Jeg gav jordskokkerne lidt mindre tid end rødbederne.
Skyl og rib grønkålen og hak den fint. Vend med 1 tsk olivenolie og 2 tsk æblecidereddike.
Skær æblet i små tern og vend i grønkålen.
Lad de bagte rødbeder og jordskokker køle lidt af og vend dem herefter i grønkålen.
Skær brødskiverne i mellemstore tern, vend dem i olivenolie, drys med salt og peber og tørret timian og bag dem i den varme ovn i ca. 5-7 minutter, eller indtil de er dejligt sprøde.
Vend croutonerne i salaten og drys med halve let ristede mandler.
Gør den ekstra lækker med friske krydderurter
Går der lidt for meget vinter i det hele, så brug friske krydderurter i salaten i stedet for tørrede. Det løfter lige salaten op på et lidt højere niveau, men det lå jeg ikke inde med i går, da snevejret brød ud!… Vi spiste denne her salat sammen med kyllingebryster a la dem, jeg bruger i min citron quinoa salat, og så bare med lidt bacon omkring også!